Brusselaars zijn regels moe: ‘Helft draagt geen masker’
Foto: Kristof Vadino

De mondmaskerplicht in Brussel wordt voorlopig niet goed nageleefd. ‘Ik heb vanmorgen gezien dat de helft geen mondmasker draagt’, zegt Inge Neven, hoofd van de bevoegde gezondheidsinspectie.

Ze zei dat op een persconferentie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ze vreest dat er vermoeidheid is opgetreden om de regels na te leven. Neven kon dat zelf vaststellen nadat ze vanmorgen de Brusselse metro had verlaten. Doordat het aantal dagelijkse besmettingen in het gewest is gestegen tot gemiddeld meer dan 50 per 100.000 mensen, is er sinds woensdag een mondmaskerplicht van kracht.

Op de persconferentie vanmorgen benadrukte Neven dat de strijd tegen het coronavirus een gezamenlijke strijd is van overheid, burgers en de medische wereld. ‘Het gedrag van iedereen telt’.

Neven vraagt zich af hoe we de coronamoeheid kunnen tegengaan. Ze waarschuwt voor demonstraties tegen het coronabeleid, zoals we die al in Duitsland zagen. ‘Dat is zeker niet wat we willen. Daar moeten we over waken’.

Ze stelt daarom voor om een ‘positief verhaal’ te maken. ‘Nu wijzen we mensen er constant op wat niet mag. We moeten mensen wijzen op wat wel kan, en dat we ervoor willen zorgen dat scholen kunnen opengaan, en dat we meer maatregelen kunnen vermijden’.

Stijging

In het Brussels Gewest zijn de voorbije week dagelijks gemiddeld 55,4 besmettingen per 100.000 inwoners vastgesteld. Ten opzichte van vorige week is dat nog steeds een stijging van zo’n 50 procent. Het aantal ziekenhuisopnames stijgt minder sterk, met 26 procent tot 71 bezette bedden.

Het aantal besmettingen vertoont wel sterke verschillen tussen de gemeenten onderling. In Anderlecht zijn er 89 besmettingen per 100.000, in Ukkel maar 26.

De voorbije week werden meer coronatests uitgevoerd in Brussel dan ooit tevoren. Het ging om meer dan 12.000 tests. Tijdens de eerste piek waren dat er maximaal iets meer dan 10.000.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in