Onderzoeksrechter buigt zich over faillissement FNG
Foto: BELGA

Het parket van Antwerpen heeft een onderzoeksrechter de opdracht gegeven grondig te onderzoeken welke misdrijven zijn gepleegd bij de failliete modegroep FNG. Er waren al vermoedens van marktmanipulatie, maar de onderzoeksrechter bekijkt of er ook andere misdrijven zijn gepleegd.

Dat meldt De Tijd donderdag. De groep, waartoe winkelketens als Brantano en Fred & Ginger behoren, ging deze zomer over de kop nadat alle kandidaat-overnemers afhaakten. Er staken al langer vermoedens van wanbeleid de kop op.

De Standaard wist op 9 juli dat de financiële toezichthouder FMSA het dossier had doorgespeeld naar het Antwerpse parket. Dat was een hoogst uitzonderlijke stap. De FSMA sprak toen alleen nog maar over mogelijke marktmanipulatie onder het vorige management van FNG.

Maar het Antwerpse parket ziet volgens De Tijd nog meer potentiële misdrijven in de lijvige bundel die de FSMA aan het gerecht gaf, bevestigt de parketwoordvoerder Kristof Aerts aan de krant. Het gaat ook om valsheid in geschrifte en het gebruik van die valse stukken, valsheden in de jaarrekening en het gebruik daarvan, het verhinderen van het onderzoek van de FSMA naar FNG én misbruik van vennootschapsgoederen. Als het tot vervolgingen komt, riskeren de verdachten tot wel tien jaar cel.

De aangestelde onderzoeksrechter Theo Beyl zou kunnen rekenen op een speurder uit Dendermonde. Naast de rol van de stichters (Dieter Penninckx, Anja Maes en Manu Bracke) is het uitkijken of ook de raad van bestuur én de adviseurs van FNG in het vizier komen. Mogelijk zullen ook advocaten zoals Elke Janssens van Nauta Dutilh die jarenlang de huisadviseur waren van FNG en Penninckx in beeld komen. Ook andere dienstenbedrijven zoals Figurad speelden jarenlang een rol.

Dat neemt niet weg dat financiële dossiers die in België onderzocht worden, vaak een olifant zijn die een muis baren. Zo hebben de gedupeerden van L&H 19 jaar na het faillissement nog altijd geen euro schadevergoeding ontvangen. Andere dossiers zoals de val van Dexia, het Gemeentekrediet of Fortis kregen geen gevolg.