De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft Kamala Harris officieel voorgesteld als zijn running mate. In hun speeches waren beiden scherp voor de huidige Amerikaanse regering. ‘Ons land schreeuwt om leiderschap’, aldus Harris.

‘Ik had keuze, maar ik twijfel er niet aan dat ik de juiste persoon heb gekozen’ voor deze verkiezingen ‘die van vitaal belang zijn voor het land’, verklaarde Biden in Wilmington, in de staat Delaware, tijdens zijn eerste gezamenlijke optreden met Harris.

Wegens de coronapandemie was het publiek beperkt tot enkele journalisten waardoor het typische gejuich ontbrak toen Biden haar officieel voorstelde. Dat bracht haar echter niet van haar stuk: ‘Ik ben enorm vereerd met deze verantwoordelijkheid en ik ben klaar om aan de slag te gaan’, begon ze haar speech waarin ze Biden meermaals bedankte voor de kans.

Eerder kon Biden de complimenten voor zijn potentiële vicepresident niet onder stoelen of banken steken. Hij beschreef Harris als een intelligente, getalenteerde en sterke vrouw die net als hij al heel wat waters heeft doorzwommen. Volgens Biden is Harris altijd ‘de laatste stem in de kamer’. ‘Zij is diegene die mijn assumpties uitdaagt. Mij de lastige vragen stelt’, zo vertelde een zichtbaar geëmotioneerde Biden.

‘Bedankt aan alle vrouwen voor mij’

Hij wees erop dat ze de eerste zwarte vrouw en de eerste Aziatisch-Amerikaanse persoon is die door een grote Amerikaanse partij wordt genomineerd. ‘Vanmorgen werden overal in het land kleine meisjes wakker, vooral gekleurde meisjes die zich zo vaak over het hoofd gezien en ondergewaardeerd voelen in onze samenleving. Vandaag zullen ze zichzelf misschien voor het eerst op een andere manier bekijken, als potentiële presidenten en vicepresidenten’, aldus Biden.

In haar speech bedankte Harris de vele vrouwen voor haar die voor hun rechten hebben gevochten en daardoor haar aanwezigheid daar ‘mogelijk hebben gemaakt’.

Kamala Harris: ‘We hebben een president die meer om zichzelf geeft dan om zijn kiezers’
Foto: AFP

Uithalen naar Trump

Zowel Biden als Harris gebruikte een aanzienlijk deel van hun spreektijd om hun pijlen op de zittende president te richten. Dat Donald Trump Harris meteen afschilderde als een ‘gemene’ en ‘vreselijke’ vrouw, noemde de Democratische presidentskandidaat dan ook compleet belachelijk. ‘Zeuren is wat Trump het beste kan’, luidde het.

Ze wilden duidelijk het contrast met Trump benadrukken. Hun speeches spraken over het belang van het gevecht tegen de klimaatverandering, het belang van betaalbare gezondheidszorg, het aanpakken van racisme en het aanmaken van een nieuwe wet rond stemrecht. Die wet vernoemde Harris in haar speech naar de door Democraten en Republikeinen gerespecteerde en onlangs overleden burgerrechtenactivist en politicus John Lewis.

‘Het mismanagement van de pandemie heeft de ons in de ergste economische crisis gebracht sinds de Grote Depressie’, stelde de kersverse running mate. ‘En we maken een morele afrekening mee met racisme en institutioneel onrecht dat een nieuwe coalitie van geweten heeft voortgebracht op onze straten. Die eist dat zaken veranderen. Amerika schreeuwt om leiderschap, maar we hebben nu een president die meer om zichzelf geeft dan om de mensen die hem hebben verkozen’, klonk het scherp. ‘Een president die elke uitdaging waar we voor staan nog moeilijker maakt om op te lossen.’

Biden stelde voorts dat hij en Harris na de verkiezingen ‘de puinhoop’ zullen opruimen die Trump tijdens zijn ambtstermijn ‘heeft aangericht in de Verenigde Staten en de rest van de wereld’. ‘We hebben een president en vicepresident nodig die verantwoordelijkheid nemen’, stelde hij nog. Harris trad hem bij en zei dat ‘alles wat voor ons belangrijk is (...) op het spel staat’.

Coronabeleid

Ook hoe de huidige regering onder Trump de coronacrisis aanpakt moest er aan geloven in Harris’ eerste speech als running mate. ‘Elke 80 seconden sterft een Amerikaan aan corona’, betoogde Harris. ‘Trumps falen heeft tot een catastrofe geleid. Dit is wat er gebeurt wanneer je een man kiest die niet capabel genoeg is voor de job.’

‘Terwijl andere landen de wetenschap volgden, promootte Trump wondermiddelen die hij op Fox News zag. Terwijl andere landen de curve naar beneden duwden, zei hij dat het virus gewoon poof zou verdwijnen. En ik quote: “Zoals een mirakel.”. Dus wat moesten wij doen toen andere landen opnieuw open gingen? Wij moesten opnieuw sluiten.’ Dit virus is aanwezig in bijna elk land, ‘maar er is een reden dat het Amerika erger heeft getroffen dan elk ander ontwikkeld land: omdat Trump het niet serieus heeft genomen vanaf het begin’.

Scharniermoment in amper 80 dagen

Maar het goede nieuws, stelde Harris, is dat Amerika ‘de gefaalde overheid’ niet moeten aanvaarden. ‘Over amper 83 dagen hebben we de kans om te kiezen voor een betere toekomst voor ons land’, zei ze.

De presidentsverkiezingen van november zijn ‘een ingrijpend moment voor Amerika, een keerpunt dat bepalend zal zijn voor het pad dat ons land de komende jaren zal volgen’, benadrukte Biden ook.

‘In deze periode herdenken we de derde verjaardag van de protesten in Charlottesville. Herinner je je die nazi’s nog die met fakkels door de straten marcheerden’, haalde Biden aan. ‘Ze deden denken aan Hitlers Duitsland. En dan heb je een president die zegt dat er aan beide kanten slechte mensen zijn. (...) Voor wie staan we? Maar nog belangrijker: wie willen we zijn?’

Harris riep iedereen op om massaal te gaan stemmen. ‘We hebben meer dan een overwinning nodig, we hebben een mandaat nodig dat bewijst dat de afgelopen jaren niet vertegenwoordigen wie we zijn.’ Ook zij herinnerde het publiek eraan dat dit wel eens een scharniermoment in de Amerikaanse geschiedenis kan zijn: ‘Deze verkiezing zal een moment met grote consequenties zijn. Alles waar we voor staan, staat op het spel.’