In Aberdeenshire, in het noordoosten van Schotland, is woensdagochtend een passagierstrein ontspoord. De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse. De Schotse premier Nicola Sturgeon noemde het incident ‘zeer ernstig’. De Britse verkeerspolitie bevestigt dat drie inzittenden omkwamen.

Uit voorlopig onderzoek blijkt dat de trein ontspoord zou zijn door een verschoven berm. Het regent al enkele dagen hevig in het noorden van Schotland en verschillende delen van de regio kampen met overstromingen. ‘Het incident vond plaats op de spoorlijn tussen Dundee en Aberdeen, ter hoogte van de kuststad Stonehaven’, zegt de woordvoerder van de plaatselijke politie. ‘De hulpdiensten zijn met zeker dertig voertuigen uitgerukt.’ Doordat het ongeluk in een smalle strook in een onherbergzame vallei plaatsvond, is het wrak moeilijk door reddingsdiensten te bereiken.

Drie uur wachten

Persbureau PA meldt op basis van bronnen dicht bij de treinmaatschappij dat op het moment van het ongeluk twaalf mensen aan boord van de trein waren. Zes daarvan waren passagiers, de andere zes personeelsleden. De Britse verkeerspolitie bevestigt dat drie inzittenden overleden zijn, waaronder de treinbestuurder. Zes anderen werden met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht.

Volgens de Britse krant Daily Mail is de motor van de trein kort na het incident in brand gevlogen. Rookwolken op de plek van het ongeluk zijn van grote afstand te zien. Bij de spoorwegvakbond klinkt het dat er drie uur tussen het ongeluk en de eerste melding ervan zat. Rond half zeven zou de trein, bestaande uit zes rijtuigen, gekanteld zijn. Om kwart voor tien liep volgens de vakbond een eerste telefoon bij de noodcentrale binnen.

Volgens de Schotse politie en de operatoren van het treinnetwerk is het echter te vroeg om conclusies te trekken vooraleer het onderzoek afgerond is.

De Britse premier Boris Johnson heeft gereageerd op Twitter en bevestigde de ernst van de situatie.