Joe Biden neemt Kamala Harris als running mate
Foto: AFP

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden kiest voor een vrouw van gemengde afkomst als running mate in de strijd om het Witte Huis. Hij geeft de voorkeur aan Kamala Harris, een 55-jarige senator uit Californië.

Biden maakte de aankondiging dinsdagavond bekend. Hij prijst Harris als een ‘voorvechter voor de gewone man’. Harris is een voormalige openbaar aanklager in San Francisco. Ze werd in 2016 als tweede zwarte vrouw verkozen in de Senaat.

De keuze voor Harris komt niet onverwacht. Ze gold al langer als één van de belangrijkste kanshebbers. Biden had immers al langer aangekondigd dat hij als president een vrouw naast zich zou willen als vicepresident.

Na de ophef over de dood van George Floyd leek de keuze voor een running mate met zwarte roots ook steeds waarschijnlijker. Harris, van Jamaicaans-Indiase afkomst, voldoet perfect aan de plaatje. Biden en Harris geven woensdag een toelichting bij hun kandidatuur.

De senator uit Californië vult ook op het vlak van leeftijd (55) en uitstraling de grijze Biden goed aan. Ze is verstandig en bekwaam en heeft ­bestuurservaring op nationaal ­niveau. Bovendien is ze verbaal scherp, en intelligent.

Bovendien kennen de twee elkaar al goed. Harris kende ook Bidens overleden zoon Beau, die net als zij procureur was.

Harris was ook een van de eerste bekende politici die meeliep in een Black Lives Matter-demonstratie. Ze drong de voorbije maanden ook aan op politiehervormingen, en pleitte voor een verbod op het gebruik van wurggrepen.

Tijdens de voorverkiezingen leek ze even zélf een serieuze kandidaat te worden voor de nominatie, maar ze verloor het momentum door enkele matige tv-optredens.

President Donald Trump heeft als reactie op de kandidatuur gereageerd met een filmpje, waarin herinnerd wordt aan die campagne. Ze wordt er ‘radicaal links’ en ‘vals’ genoemd. Dat Biden dat niet in de gaten heeft, komt volgens het filmpje van de Trump-campagne omdat Biden ‘niet zo slim’ is.