Jakobsen mag verder revalideren in Nederlands ziekenhuis
Jakobsen, vorig jaar in de Vuelta. Foto: Photo News

Fabio Jakobsen wordt woensdag naar huis gevlogen. De zwaar gevallen Nederlander van Deceuninck - Quick-Step zal een week in een Pools ziekenhuis gebleven zijn.

De Nederlandse kampioen maakte door toedoen van Dylan Groenewegen op woensdag 5 augustus een horrorcrash tijdens de eerste etappe van de Ronde van Polen. Jakobsen werd met spoed geopereerd en twee dagen lang in een kunstmatige coma gehouden.

De toestand van de 25-jarige sprinter is nu zo geëvolueerd dat hij morgen een medische vlucht vanuit Polen naar Nederland zal nemen. ‘Een week geleden dachten we dat hij dood zou gaan’, aldus teammanager Patrick Lefevere bij de RTBF. ‘Het is fantastisch nieuws dat hij opnieuw naar Nederland kan, om dichter bij zijn familie te kunnen zijn.’

In zijn thuisland zal een medisch team de revalidatie van Jakobsen opvolgen. ‘Zijn toestand evolueert gunstig’, aldus Deceuninck - Quick-Step in een mededeling. ‘Hij zal woensdag overgebracht worden naar het ziekenhuis van Leiden, waar hij verder opgevolgd zal worden.’

‘Het wordt een lange en harde revalidatie’, stelde Deceuninck - Quick-Step vorige week al. De Nederlander liep geen schade aan de hersenen of de ruggengraat op, maar brak wel alle beenderen in zijn aangezicht en verloor alle tanden.