Zo ontdek je epic nieuwe muziek
DJ Toon Smet met Metejoor op zijn favoriete terras in Vlaanderen Foto: NRJ

Als je jouw muziekplaylist op Youtube of Spotify van buiten begint te kennen, is het vaak tijd voor nieuwe muziek. Je favoriete muziekkanalen gebruiken algoritmes om je smaak in kaart te brengen. Super slim, maar hierdoor komt vaak wel dezelfde muziek in je feed terecht. Je ontdekt hier hoe je wél epic nieuwe muziek ontdekt.

DJ Toon Smet van NRJ gaat in de nieuwe podcastreeks Terrazza in gesprek met epic people op hun favoriete terras in Vlaanderen. Muzikant Metejoor vertelt in de podcast onderaan dit artikel hoe hij in de muziekwereld is beland. Hij komt van een muzikale familie en had een grote passie voor voetbal. “Ik heb altijd erg opgekeken naar Bart Peeters”, vertelt Joris van Rossem alias Metejoor. “Pas toen hij zei dat ik een ongelooflijke stem had, lukte het om volop te kiezen voor mijn muziekcarrière.”

Nieuwe muziek ontdekken doe je door je ogen wagenwijd open te trekken, maar hoe kan dat als algoritmes je gedrag analyseren en je steeds meer van hetzelfde voorschotelen? Wij lijsten een aantal tips voor je op.

1. Ontdek extra tools van Spotify

Ja, Spotify werkt met een algoritme, maar als je de applicatie goed gebruikt, kan ook jij daar nieuwe muziek op ontdekken. Een interessante feature is om te luisteren naar radiostations onder de tab Radio. Grijp niet meteen naar radiozenders die je zelf al kent, maar neem eens een kijkje in de Daily Mix. Spotify stelt op basis van je luistergeschiedenis nieuwe lijsten samen met muziek die je misschien nog niet kent. Jouw nieuwe favoriete artiest of muziekband gevonden? Scrol dan naar het gedeelte Fans Also Like om te ontdekken welke andere meer onbekende artiesten in de smaak vallen van gelijkgezinden.

2. Soundcloud

Soundcloud is net als Spotify een plek waar je muziek kan streamen. Het verschil? Soundcloud is eerder een sociaal muziekplatform dat zich richt op luisteraars én artiesten. Muzikanten plaatsen er bijvoorbeeld ook demo’s en remixen op en gaan er in gesprek met hun fans. Op het platform vind je voornamelijk heel wat onbekende muziek, maar je kan er wel gratis in browsen.

3. Jamendo Music

Het muziekplatform Jamendo Music is vergelijkbaar met Soundcloud. Duizenden onafhankelijke artiesten bieden kosteloos hun muziek aan. Geen zin om de hele website door te kammen? Je kan je ook abonneren op het kanaal van Jamendo Music op Youtube. Zo kom je snel bij nieuwe releases die de moeite waard zijn om te ontdekken.

4. Deezer

Spotify is dan wel de grootste, maar niet de enige betalende streamingdienst voor muziek. Deezer werkt ook met een algoritme, maar vraagt expliciet naar je mening over muziek. Net als op Tinder kan je op deze applicatie naar links of rechts swipen om je voorkeuren in te geven. Je kan er lijsten samenstellen of op zoek gaan naar nieuwe releases.

5. Gnoosic

Geen zin om muziek te ontdekken via een muziekapplicatie? Dan moet je bij Gnoosic zijn. Op deze website kan je drie artiesten of bands invullen die je leuk vindt. Op basis daarvan doet Gnoosic een aantal nieuwe voorstellen. Dat kunnen artiesten zijn die al bekend zijn, maar vaak zitten daar ook eerder onbekende pareltjes tussen.

Krijg jij al zin om epic nummers te ontdekken? Dan heb je ook epic goed internet nodig om ze overal te beluisteren. Met Epic Beats, het jongerenabonnement van Proximus heb je 25 GB voor al je favoriete muziekapps.

Op zoek naar nog meer epic verhalen? Beluister de podcast Terrazza van NRJ met Metejoor hier: