Premier van Libanon stapt op: ontploffing gevolg van ‘corruptie’
Hassan Diab Foto: AP

Hassan Diab legt zijn functie als premier van Libanon neer. In een tv-toespraak noemt hij de explosie die vorige week een groot deel van de hoofdstad Beiroet vernielde een ‘misdaad’ die berecht moet worden.

De regering hield vanmiddag nog een crisisberaad, nadat de in de nasleep van de ontploffing al vier ministers waren opgestapt. De regering van Diab was nog maar sinds januari aan de macht. Er komen wellicht nieuwe verkiezingen. De president van Libanon heeft het ontslag al aanvaard.

In zijn afscheidstoespraak weet Diab de ontploffing aan wat hij de aanhoudende corruptie in het land noemt. Hij zegt dat hij tijdens zijn ambtstermijn gemerkt heeft dat corruptie niet alleen in alle bestuurslagen opduikt, maar dat ‘de politieke klasse’ de noodzakelijke veranderingen blokkeert. ‘Het netwerk is groter dan de staat’, zei hij aan de kijkers.

Daarmee volgt hij de redenering van duizenden mensen die al dagenlang om zijn ontslag vroegen. In de haven van Beiroet lag al jarenlang meer dan 2.000 ton ammoniumnitraat opgeslagen. Maar er werd nooit werk van gemaakt om die te laten weghalen.

Na afloop van de vergadering van het crisisberaad zei Hamad Hasan, de minister van Volksgezondheid al dat de hele regering zou opstappen. Hij gaf daarbij aan dat dit gebeurt ‘uit verantwoordelijkheidszin, niet om verantwoordelijkheid te ontlopen’.

Sinds de ontploffing vorige dinsdag vroegen betogers om het ontslag van de regering. De manifestanten willen dat de overheid verantwoording aflegt voor de ramp. Bij de ontploffing vielen meer dan 150 doden, honderdduizenden mensen werden dakloos. De totale schade zou oplopen tot 15 miljard euro. Ze klagen ook over wanbeleid, en uitten beschuldigingen van corruptie.

De voorbije maanden kreeg de regering ook al forse kritiek. Zo waren er in het land al regelmatig stroomtekorten, waarvoor de overheid geen oplossing vond.