Knokke-Heist verlengt dagtoeristenverbod tot na hittegolf
Foto: Simon Mouton

Kustgemeente Knokke-Heist zal nog tot het einde van de hittegolf dagtoeristen van zijn stranden weren. Gisteren waren gelegenheidsbezoekers ook al niet welkom.

Knokke-Heist zal nog zeker tot na de hittegolf, die donderdag mogelijks pas ten einde komt, geen dagtoeristen meer toelaten. Dat maakte burgemeester Leopold Lippens deze ochtend bekend. ‘Als ik volk blijf toelaten, kan ik de veiligheid niet garanderen’, zegt Lippens.

Regelmatig problemen

Na een tumultueus weekend, met als climax een massale vechtpartij op het strand van Blankenberge, zijn veel kustgemeenten niet happig op de grote toestroom van dag- en zogenaamde frigoboxtoeristen. Gisteren al moesten zonnekloppers op weg naar Knokke rechtsomkeer maken. Dat zal de komende dagen ook zo blijven. Volgens korpschef Steve Desmet zijn er in deelgemeente Heist ook al regelmatig problemen geweest met groepen jongeren die zich niet aan de opgelegde maatregelen houden en die voor kleine schermutselingen zoals vechtpartijtjes zorgen.

De politie van Knokke zal de komende dagen invalswegen controleren en aan het station patrouilleren. Wie geen reservaties heeft, moet huiswaarts keren. Aan de rest van de kust zijn dagtoeristen wel weer welkom.

In de loop van deze week zal ook een vervroegde Kamercommissie Binnenlandse Zaken de koppen bij elkaar steken om de situatie aan de kust te bespreken. In het Vlaams Parlement wil oppositiepartij Groen dan weer minister voor Toerisme Zuhal Demir (N-VA) op de rooster leggen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig