Polen stuurt aan op speciale EU-top na geweld in Wit-Rusland
Pools Eerste Minister Mateusz Morawiecki Foto: Adam Chelstowski / Forum

De Poolse premier Mateusz Morawiecki wil de leiders van de Europese Commissie en Raad in allerijl samenroepen. Aanleiding is de verdachte verkiezingsoverwinning van de Wit-Russische president Lukashenko en de daaropvolgende rellen.

Nadat het vannacht onrustig was in de Wit-Russische hoofdstad Minsk, oppert Pools premier Mateusz Morawiecki vandaag om een speciale EU-top bij elkaar te brengen.

In Wit-Rusland werd zittend president Alexander Lukashenko dit weekend met bijna tachtig procent van de stemmen herverkozen. Die uitslag is niet naar de zin van de oppositie en grote delen van de bevolking die menen dat de verkiezingen vervalst zijn. Heel wat mensen trokken dan ook de straten op om te protesteren. Daarbij werd geweld tegen protestanten niet geschuwd door de ordediensten.Minstens 213 mensen werden gearresteerd.

Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelt het geweld en roept de Wit-Russische autoriteiten op om de situatie niet te doen escaleren en fundamentele mensenrechten te respecteren. ‘Dit is onaanvaardbaar’, klinkt het in een statement.

Wat Warschau zelf uit een speciale EU-top hoopt te halen, is niet meteen duidelijk. Mogelijk gaat het om diplomatieke sancties. Wit-Rusland zelf is geen lid van de Europese Unie.