Drie jongeren die zaterdag amok maakten in Blankenberge, zijn vandaag voor de onderzoeksrechter verschenen. Die heeft besloten hen alle drie aan te houden. De drie zijn gelinkt aan een bende uit Laken, zo vernam De Standaard. Opvallend: ze verschenen alle drie nog in hun strandkledij.

De Brugse onderzoeksrechter heeft besloten om de drie jongemannen die zaterdag na de vechtpartij in Blankenberge werden gearresteerd, aan te houden. Ze worden verdacht van opzettelijke slagen en verwondingen en gewapende weerspannigheid. Dat bevestigt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. Vrijdag zullen de verdachten voor de raadkamer verschijnen. Dan valt de beslissing of ze langer in de cel moeten blijven.

Het viel op dat de drie allemaal nog in strandkleding verschenen voor de onderzoeksrechter: in ontbloot bovenlijf of op blote voeten.

Drie verdachten aangehouden voor vechtpartij Blankenberge gelinkt aan stadsbende
Foto: BELGA

Aantijgingen ontkend

De drie verdachten zijn gelinkt aan een stadsbende uit Laken die zich zou inlaten met het dealen van softdrugs.

Een van hen, een 18-jarige Jettenaar, gaf voor de onderzoeksrechter toe dat hij zich weerspannig gedroeg, maar ontkent zijn aandeel in de vechtpartij. ‘Mijn cliënt ontkent dat hij iets met die vechtpartij te maken heeft’, zegt de advocate Olivia Delille. ‘Hij is tussengekomen om iemand weg te trekken van bij de politie.’

De jongeman kwam als minderjarige al meermaals met het gerecht in aanraking voor geweldsdelicten. Volgens zijn advocate kent hij de twee andere verdachten, maar vormen ze geen bende. Hij zou ook niet samen met hen afgereisd zijn naar Blankenberge.

Een andere verdachte, een jongeman uit Sint-Gillis, eveneens 18 jaar, verklaarde volgens zijn advocaat Bart Bleyaert dat hij met de feiten niets te maken heeft. De verdediging van de andere verdachte, die twintig jaar is, wenste na de voorleiding geen commentaar te geven.

Onderzoek loopt verder

De drie worden vervolgd na een eerste onderzoek van de politie aan de hand van onder meer beelden en getuigenissen. Het is niet gezegd dat het bij deze drie blijft, liet Fien Maddens van het parket van West-Vlaanderen maandagochtend weten op Radio 1. ‘Het onderzoek loopt verder. Men heeft nu meer tijd om te kijken of er eventueel nog andere mensen in aanmerking komen, en of dat er nog andere slachtoffers zijn. Het onderzoek zit nog maar in de beginfase.’

De massale vechtpartij ontstond zaterdag in de late namiddag op het strand van Blankenberge, ter hoogte van de Weststraattrap. Bij het incident waren tientallen amokmakers betrokken. Op beelden is duidelijk te zien hoe de onruststokers zich ook tegen de politie keerden. Daarbij werd een politieman met een parasol te lijf gegaan.

Er werden zaterdag buiten de drie ook 17 mensen bestuurlijk aangehouden.

Hooligans

Bart Tommelein (Open VLD), de burgemeester van Oostende, vergeleek de amokmakers al met de hooligans van een aantal jaar geleden. Hij wil dat er even snel wordt opgetreden als toen. Volgens Maddens is de huidige werkwijze van het parket een signaal ‘dat dergelijke handelingen op het strand totaal niet aanvaardbaar zijn’.

Tommelein is niet de enige die uitspraken deed over hoe het parket moet handelen. Maddens stelde op Radio 1 dat dat geen extra druk legt. ‘We bekijken geval per geval, dossier per dossier. Er worden verschillende criteria in aanmerking genomen om te zien of er voldoende elementen zijn om die mensen voor de onderzoeksrechter te brengen. Wij beslissen daar onafhankelijk in’, zei ze.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig