Groep toeristen omgebracht in Niger
Foto: rr

Acht mensen, onder wie zes Fransen en twee mensen uit Niger, zijn zondag in het Kouré-gebied in Niger vermoord door gewapende mannen die op motorfietsen reden.

‘Er zijn acht doden: twee Nigerezen, een gids en een chauffeur, en de andere zes zijn Fransen’, zo heeft gouverneur van Tillabéri, Tidjani Ibrahim Katiella, aan AFP gemeld. ‘We zijn de situatie in kaart aan het brengen, we zullen achteraf meer informatie geven’, zei de gouverneur, die geen details gaf over de omstandigheden van de aanval, noch over de identiteit van de aanvallers.

‘De aanval vond plaats rond 11.30 uur, 6 km ten oosten van de stad Kouré’, een uur rijden van Niamey op de nationale weg nummer 1, zo zei een bron dicht bij de milieudiensten aan AFP. ‘De meeste slachtoffers werden doodgeschoten en een vrouw die erin slaagde te ontsnappen, werd gepakt en de keel overgesneden.

Ter plaatse werd een lader van een geweer gevonden waar de patronen waren uitgehaald’, aldus deze bron. ‘We kennen de identiteit van de aanvallers niet, maar ze kwamen op motorfietsen uit het struikgewas en wachtten op de komst van de toeristen. Het door de toeristen gebruikte voertuig behoort toe aan de ngo Acted’.

Het gaat om de eerste aanval gericht tegen westerse toeristen in dit gebied sinds het zo’n 20 jaar geleden een toeristische bestemming werd, toen een kleine kudde Tsjaadgiraffen, elders uitgestorven, op de vlucht voor stropers en roofdieren daar een oase van rust had gevonden.

De regio Tillabéri is een groot instabiel gebied. Het is gelegen in het driegrenzengebied tussen Niger, Burkina Faso en Mali, wat een trefpunt is geworden voor Sahel-jihadisten, waaronder de Islamitische Staat in de Grote Sahara (EIGS). Motorfietsen zijn sinds januari dag en nacht verboden in een poging om verplaatsingen van jihadisten te voorkomen.