Opnieuw stevige protesten na explosie Beiroet
Betogers doorbreken een politieblokkade in Beiroet. Foto: EPA-EFE

De hoop om overlevenden te vinden in de haven van Beiroet, vijf dagen na de dodelijke en verwoestende explosie die de Libanese hoofdstad trof, is erg klein geworden. Dat heeft het Libanese leger zondag gezegd. Tegenstanders van het regime lieten zondag opnieuw stevig van zich horen.

Na enkele dagen van ‘zoek- en reddingsoperaties, kunnen we zeggen dat we de eerste fase hebben voltooid, de fase die de mogelijkheid biedt om levende mensen te vinden’, zo heeft kolonel Roger Khouri, hoofd van het militaire technische regiment, gezegd op een persconferentie.

‘We blijven hoop houden, maar als technische staf die in het veld werkt, kunnen we zeggen dat de hoop om mensen in leven te vinden afneemt.’

Demonstranten

Ook zondagavond waren er opnieuw botsingen in Beiroet tussen politie en demonstranten die het parlementsgebouw proberen te naderen.

Honderden demonstranten, hun gezichten bedekt met maskers in de kleuren van de Libanese vlag, gooiden stenen naar de ijzeren hekken en betonnen barrières die de toegangen van het parlementscomplex blokkeren. Een demonstrant zei dat er traangas was afgevuurd.

De demonstranten, die voor de tweede dag op rij de straat op komen, zijn woedend op de heersende elite van het land na de enorme explosie in de haven van Beiroet dinsdag.