Drie verdachten van vechtpartij Blankenberge maandag voor onderzoeksrechter
Foto: Danny Van der Weehe

Drie jongeren uit het Brusselse zullen maandag voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter op verdenking van opzettelijke slagen en verwondingen en van gewapende weerspannigheid. Het drietal was zaterdag betrokken bij de massale vechtpartij op het strand van Blankenberge. De politievakbond pleit voor nultolerantie voor geweld tegen politie.

Bij de vechtpartij waren volgens burgemeester van Blankenberge Daphné Dumery (N-VA) tientallen jongeren betrokken. Op beelden is duidelijk te zien hoe ze zich tegen de politie keren, een politieman werd met een parasol te lijf gegaan.

Het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge, laat weten dat drie verdachten zullen worden voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Dat is beslist nadat het drietal zondag werd verhoord.

‘Ze worden ervan verdacht op een zeer agressieve wijze, in groep en gewapend met allerhande materiaal zoals flessen, parasols en ligbedden, de politie en de strandredders te hebben aangevallen. Het gezag en de orders van de politie noch van de strandredders werd gerespecteerd’, aldus procureur Fien Maddens.

Het parket heeft dan ook beslist om het drietal voor te leiden op verdenking van gewapende weerspannigheid en van opzettelijke slagen en verwondingen met werkonbekwaamheid tot gevolg. Het gaat om slagen aan politiemensen en aan strandredders. De onderzoeksrechter in Brugge zal dus maandag oordelen over de eventuele aanhouding van de verdachten. Als ze aangehouden worden, zullen ze vrijdag voor de Brugse raadkamer moeten verschijnen.

Meerdere andere aanwezigen werden bestuurlijk van hun vrijheid beroofd.

Nultolerantie

Politievakbond VSOA doet een nieuwe oproep tot nultolerantie voor geweld tegen politie en hulpverleners. De oproep is deze keer gericht aan preformateurs Bart De Wever en Paul Magnette. Die nultolerantie moet in het regeerakkoord opgenomen worden, vindt de vakbond. Intussen vraagt Vlaams Belanger Ortwin Depoortere om de Kamercommissie Binnenlandse Zaken, die hij voorzit, uitzonderlijk bijeen te roepen.

In zijn communicatie zet de politievakbond het woord jongeren consequent tussen aanhalingstekens. VSOA doet dat niet toevallig: de vakbond wil dat ‘deze “jongeren” eindelijk benoemd worden door “de politiek”’, klinkt het. ‘De brave burger werd reeds geruime tijd lastig gevallen, de coronaregels werden genegeerd en deze “jongeren” probeerden ook op het strand (en andere recreatiedomeinen) - zoals in de probleemwijken van bepaalde steden - de baas te spelen’, schrijft de vakbond.

De vakbond zegt nog steeds te wachten op de concrete uitwerking van het engagement, in het federaal regeerakkoord van 2014, om geweld tegen veiligheidsberoepen niet te aanvaarden en verdere stappen te zetten in de strijd tegen geweld tegen politie. Daarnaast moet ook justitie in gang schieten. Recentelijk bleek nog dat een derde van de pv’s voor geweld tegen politie wordt geseponeerd, en dat de helft effectief wordt vervolgd.