250 miljoen euro ingezameld op donorconferentie voor Beiroet
België stuurde al een vrachtvliegtuig met dringend medisch en humanitair materiaal. Foto: BELGA

Een donorconferentie om het door een zware ontploffing getroffen Libanon te helpen, heeft zo’n 250 miljoen euro opgebracht. België maakt 5 miljoen euro aan bijkomende humanitaire hulp voor Libanon vrij.

De diensten van de Franse president Emmanuel Macron hebben zondagavond bekendgemaakt dat de donorconferentie voor Libanon 250 miljoen euro heeft bijeengebracht.

Eerder had de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas het cijfer van 200 miljoen genoemd, maar de Fransen zetten nu dus de puntjes op de i met het nieuwe totaalbedrag van 250 miljoen euro.

De Europese Unie maakte een nieuwe financiering bekend van 30 miljoen euro ‘om te voorzien in de meest dringende behoeften’ van de inwoners van Beiroet, bovenop de 33 miljoen die donderdag al was aangekondigd. ‘In deze kritieke tijden biedt de EU onderdak, spoedeisende medische zorg, water- en sanitaire voorzieningen, evenals voedselhulp’, zei commissaris voor crisisbeheersing Janez Lenarcic, die deelnam aan de videoconferentie.

Ook de Golfstaten doen een duit in het zakje. De emir van Qatar, sjeik Tamim bin Hamad Al-Thani, heeft noodhulp van 50 miljoen dollar aangekondigd en aangegeven dat de bijdrage ‘aan de wederopbouw van Beiroet’ in de komende dagen zal worden vastgesteld’. Koeweit van zijn kant geeft ongeveer 40 miljoen dollar vrij.

Zonder cijfers te geven, kondigde Donald Trump aan dat de VS ‘gretig is om hulp te blijven verlenen aan het Libanese volk’.

Het Verenigd Koninkrijk stort 20 miljoen pond, bovenop de reeds aangekondigde noodhulp, met name via het Britse Rode Kruis. Londen heeft een medisch team en humanitaire hulpdeskundigen naar Beiroet gestuurd, terwijl daar een Royal Navy-schip, de HMS Enterprise, wordt verwacht.

Alle donorlanden hebben erop aangedrongen dat de humanitaire hulp het Libanese volk zélf moet ten goede komen.

Belgische bijdrage

België stuurde al een C-130-vrachtvliegtuig naar Beiroet met dringend medisch en humanitair materiaal. Daarnaast is beslist 1 miljoen euro vrij te maken voor het Rode Kruis. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo besliste nu om de Belgische humanitaire hulp te verhogen met 5 miljoen euro. ‘Dat doen we via multilaterale partnerorganisaties in sectoren waar de noden van de Libanese bevolking het grootst zijn: op medisch vlak uiteraard, maar ook qua voedselbedeling en de heropbouw van woningen en de infrastructuur’, aldus de minister in een persbericht van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken.

Bedoeling van de conferentie is bijkomende middelen te verzamelen en de internationale hulpverlening te coördineren om de Libanese bevolking bij te staan, aldus de FOD.

‘Het is belangrijk dat de internationale gemeenschap met deze donorconferentie een krachtig signaal geeft om deze enorme catastrofe het hoofd te bieden’, aldus minister Goffin. ‘Voor de burgers in Beiroet komt dit bovenop een bijzonder ernstige economische en gezondheidscrisis waarmee het land al eerder geconfronteerd werd. Ondanks de vele noodhulp die al onderweg is - ook vanuit België - zijn bijkomende middelen absoluut noodzakelijk en is het belangrijk deze internationale hulp zo snel mogelijk te coördineren.’

Minister Goffin maakt een onderscheid tussen enerzijds de humanitaire hulp aan Beiroet en anderzijds de economische en financiële steun aan Libanon, die gekoppeld wordt aan dwingende hervormingen. ‘Als Libanon dit wenst, zijn we nog altijd bereid om in het kader van B-Fast een medisch team en een component van de Civiele Bescherming uit te sturen, waarvan de expertise wereldwijd wordt erkend’, aldus nog de minister.