West-Vlaamse gouverneur wil volgend weekend geen extra treinen meer richting kust
Treinreizigers krijgen bij aankomst in Blankenberg politiecontrole. Foto: BELGA

Waarnemend West-Vlaams gouverneur Anne Martens wil dat er vanaf volgend weekend geen extra treinen meer richting kust trekken. Ze zegt dat naar aanleiding van de incidenten van gisteren. Zondag reden er wel nog extra treinen, en bleven de stations open. Knokke zou ondertussen besloten hebben om de hele week nog geen dagjestoeristen toe te laten.

Ondanks de coronamaatregelen zakten zaterdag mensen massaal uit het binnenland naar de kust af om verkoeling te zoeken. In Blankenberge en Knokke-Heist kwam het tot incidenten en vechtpartijen tussen politie en amokmakers. ‘Dergelijk gedrag kan en zal niet getolereerd worden’, zegt gouverneur Martens.

In Blankenberge worden zondag aankomende treinen gecontroleerd door de politie. Dagjestoeristen mogen er niet binnen, mensen met een reservatie voor bijvoorbeeld Sea Life, een hotel of restaurant of De Mol aan Zee mogen wel door. Burgemeester van Blankenberge Daphné Dumery (N-VA) riep op om tussen 9 uur en 16 uur geen treinen naar de badstad te laten rijden, om zo de rust te laten terugkeren na een woelige zaterdag, maar dat gebeurde niet.

Ook Knokke-Heist weigerde zondag dagjestoeristen toe te laten. Volgens Het Nieuwsblad zou die maatregel verlengd worden tot en met vrijdag.

Bart Tommelein, burgemeester van Oostende, wilde het station sluiten, maar na een vergadering van de crisiscel werd besloten dat niet te doen. ‘Toch vragen we aan de NMBS om het aantal reizigers en treinen te beperken.’

Maar daar zondag op ingaan, kon volgens de NMBS niet. ‘Er worden geen treinen geschrapt, maar we laten onze reizigers wel weten dat ze mogelijk niet toegelaten worden op het grondgebied bij aankomst’, zei woordvoerder Bart Crols daarover vanmorgen aan De Standaard. ‘Het treinverkeer wordt niet aangepast, ook de extra treinen zullen rijden, wij kunnen dat niet zomaar aanpassen zonder akkoord van de politiek’, zegt hij.

Limieten overschreden

Gouverneur Martens vindt de aanpak van dit weekend niet voor herhaling vatbaar. Het hete zomerweer zorgde zaterdag voor een grote toestroom van dagjestoeristen aan de kust. Dat staat echter haaks op het kustplan dat door de kustburgemeesters in samenwerking met de provincie was opgesteld. Per gemeente waren er limieten bepaald. ‘Wanneer dan vastgesteld wordt dat enkel al de NMBS meer toeristen aanvoert dan deze maximumgetallen, leidt dit onvermijdelijk tot handhavingsproblemen in de kustgemeenten’, aldus de waarnemend gouverneur.

Met de trein kwamen zo 15.000 mensen naar Oostende, 8.000 naar Blankenberge en 2.500 naar Knokke-Heist. Martens wil die aantallen beperken, in functie van de geldende coronamaatregelen. ‘Eenmaal een kustgemeente vol is, kunnen er geen extra personen meer naar de kust gebracht worden.’

Chaos

Tommelein wil een herhaling van begin augustus vermijden, toen honderden dagjestoeristen op elkaar gepakt stonden te wachten in het station van Oostende. Door een afgelaste trein was het drummen in het station.

DS VIDEO - NMBS na overrompeling station Oostende. Video: De Standaard