In Stabroek, ten noorden van Antwerpen, is de brand bij een landbouwbedrijf nabij de A12 zaterdag na enkele uren van bluswerken onder controle geraakt. Dat meldt de gemeente.

Drie loodsen brandden zo goed als volledig uit. Er volgt ook nog een onderzoek naar de vermoedelijke aanwezigheid van asbest.

De operationele fase van het rampenplan was van kracht en een instelling voor volwassenen met een mentale handicap werd uit voorzorg even ontruimd. Voor een nabijgelegen woonzorgcentrum was geen evacuatie nodig. Een brandweerman raakte lichtgewond bij de bluswerken.

De brand zorgde voor een enorme zwarte rookpluim die tot kilometers in de omgeving te zien was. Omwonenden kregen de raad om ramen en deuren gesloten te houden. In de getroffen loodsen zouden onder meer voedingsmiddelen opgeslagen liggen, al bevinden er zich mogelijk ook gasflessen en/of brandstof. ‘Het gaat om een bedrijf dat aan akkerbouw doet, maar vooral ook leveringen van groenten en fruit aan schepen in de haven uitvoert’, zegt Frans.

Omwille van de brand en de rook werd de afrit Stabroek van de A12 richting Nederland een tijdje afgesloten.