Frankrijk stuurt hulp naar Mauritius voor opruimen olielek
Foto: AP

Frankrijk heeft zaterdag vanuit Réunion teams en uitrusting gestuurd om Mauritius te hulp te schieten. Dat heeft de Franse president Macron op Twitter gemeld. Mauritius riep de noodtoestand uit nadat een Japans vrachtschip een olielek heeft veroorzaakt langs de kusten van het eiland.

‘Wanneer de biodiversiteit in gevaar is, moet er dringend actie worden ondernomen. Frankrijk staat hiervoor naast de bevolking van Mauritius’, tweette Emmanuel Macron. De autoriteiten van Mauritius hadden donderdag aan Frankrijk materiële en menselijke hulp gevraagd om te vechten tegen de vervuiling van de zee. ‘Ons land heeft niet de ervaring en expertise om gestrande schepen terug in zee te loodsen’, tweette premier Pravind Jugnauth. Het Franse Réunion is het dichtstbijzijnde eiland van Muaritius en zijn belangrijkste handelspartner.

De olie is afkomstig van het Japanse vrachtschip MV Wakashio, dat onder Panamese vlag vaart. Het schip liep op 25 juli vast vlak voor Mauritius en lekt nu tonnen olie in zee. Op beelden is te zien hoe een zwarte vlek zich uitspreidt richting de kust van het populaire toeristische eiland.

Volgens milieuorganisatie Greenpeace zal het olielek ‘vernietigende gevolgen’ hebben voor het maritieme leefmilieu op Mauritius. ‘Duizenden diersoorten in de ongerepte lagunen van Blue Bay, Pointe d’Esny en Mahebourg riskeren te verdrinken in een zee van vervuiling, met ernstige gevolgen voor de economie, voedselveiligheid en gezondheid op Mauritius’, klinkt het. Volgens de lokale natuurvereniging Mauritius Wildlife Foundation had het vrachtschip in totaal 4.000 ton olie en diesel aan boord.

Frankrijk stuurt hulp naar Mauritius voor opruimen olielek
Burgers kijken met lede ogen toe. Foto: AFP

De overheid heeft intussen een drijvende barrière geïnstalleerd rond het schip om zoveel mogelijk van de lekkende olie op te vangen. Om de resterende olie uit het schip te pompen, is bijstand uit het buitenland nodig.

De bemanning van de MV Wakashio is eerder al veilig aan land gebracht. Het schip was onderweg van Brazilië naar Singapore. De oorzaak van het incident wordt onderzocht, laat een woordvoerder van eigenaar Nagashiki Shipping weten.