Fabio Jakobsen is opnieuw wakker na crash: ‘Zijn toestand is goed’
Foto: AFP

Fabio Jakobsen is vrijdag opnieuw wakker geworden. De dokters hebben hem uit zijn kunstmatige coma gehaald na zijn crash in de Ronde van Polen.

‘We hebben goed nieuws te melden uit het ziekenhuis’, aldus de organisatie van de Ronde van Polen op Twitter. ‘Fabio Jakobsen is ontwaakt uit zijn coma. Zijn toestand is goed.’

Het ziekenhuis in Sosnowiec meldde donderdag dat de Nederlandse kampioen in de nacht van woensdag op donderdag een operatie van vijf uur onderging. Normaal zou er toen al geprobeerd worden om Jakobsen uit zijn kunstmatige coma te halen, maar dat werd met een dag uitgesteld.

Deceuninck - Quick-Step meldde eerder dat de diagnose aan het licht bracht dat er geen schade aan de hersenen of de ruggengraat is.

Wat bevestigd werd door Pawel Gruenpeter, de behandelende arts van Jakobsen. ‘Het trauma aan de gezichtsbeenderen is het ergste letsel’, zei de Pool op een persmoment. ‘De voorkant van het hoofd, rondom de oogkassen en de kaak. Gelukkig zijn de oogbollen niet beschadigd. Hij zal natuurlijk een hele tijd moeten revalideren.’

Poolse justitie onderzoekt crash

De Poolse justitie doet onderzoek naar de crash aan het einde van de eerste etappe in de Ronde van Polen, waarbij de Nederlandse wielrenner Fabio Jakobsen zwaargewond raakte. De renner van Deceuninck-Quick Step werd klemgereden door zijn landgenoot Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) en vloog vlak voor de finish door de hekken. De officier van justitie in Katowice heeft volgens het Poolse persbureau PAP inmiddels drie getuigen verhoord, onder wie een vertegenwoordiger van de organisatie.

Groenewegen kwam ook ten val en hield daar een gebroken sleutelbeen aan over. Hij werd gediskwalificeerd. Patrick Lefevere, de ploegleider van Deceuninck-Quick Step dreigt juridische stappen te zetten tegen de Nederlandse sprinter. ‘Deze man moet de gevangenis in’, schreef Lefevere kort na de crash op Twitter. De Poolse justitie heeft bewijsmateriaal verzameld en onderzoekt of Groenewegen kan worden aangeklaagd.