Hitteplan in werking: code rood in bijna hele land
Foto: David Van Hecke

Door de enorme hitte van de komende dagen geldt vanaf zaterdag tot met maandag in bijna het hele land code rood. Dat betekent dat iedereen veel moet drinken en het zo rustig mogelijk aan moet doen.

Dat meldt het KMI. De komende dagen komt zeer warme lucht richting ons land. Mogelijk wordt de situatie na maandag ook nog verder verlengd. Enkel langs de kust en in de provincie Luxemburg kunnen de temperaturen onder de 30 graden blijven. Elders kan het kwik tot zelfs 37 graden klimmen. Tot en met woensdag blijft het meer dan 30 graden.

Daarom is het nodig om voorzorgen te nemen, aldus het KMI. ‘Onderneem actie om uzelf, anderen en indien mogelijk uw bezittingen in veiligheid te brengen’. Concreet klinkt het: ‘veel drinken, het zoutgehalte op peil houden, veel rusten, in een gekoelde ruimte verblijven, vochtige doeken gebruiken in geval van uitdroging, rechtstreekse zonnestralen vermijden.’

Iedereen krijgt ook de raad mee om de voorschriften zeer strikt op te volgen.

Weerman David Dehenauw spreekt in VTM Nieuws van een ongeziene situatie. ‘Het is nog nooit gezien dat we zo een lange reeks met zulke extreme temperaturen hebben’.

Ook onderzoeker Wouter Lefebvre (onderzoeksbureau VITO) noemt de mogelijk vijf opeenvolgende dagen boven de 35 graden heel uitzonderlijk:

Waar komt de hitte vandaan?

‘Warme lucht komt altijd uit het zuiden’, zei weerman David Dehenauw eerder aan deze krant. De volgende dagen krijgt ons land dan ook warme lucht uit Frankrijk en Spanje aangevoerd. Op dit moment is er een hogedrukgebied in Centraal-Europa, België ligt aan de westelijke flank ervan.

De lucht zal ook extra warm zijn, omdat de bodem droog is. ‘De warmte wordt normaal gezien verdeeld tussen de verdamping van de grond, en de opwarming ervan’, legde Dehenauw uit. ‘Maar hoe minder water er in de bodem zit, hoe sneller de bodem opwarmt. De lucht die in contact komt met de bodem warmt dan ook sneller op.’

Geen alarmfase

Code rood is dan wel afgekondigd, dat betekent nog niet dat de alarmfase ook van kracht is. Dan wordt de ­federale crisiscel ingeschakeld om op nationaal vlak maatregelen te ­nemen, zoals het inzetten van de ­civiele bescherming. Dat is nog niet aan de orde.

Waterverbruik

In Vlaams-Brabant is het verbruik van drinkwater de voorbije dagen al met twintig procent gestegen, het gemiddelde dagverbruik nam elke dag toe. De gouverneur roept dan ook op om zuinig om te springen met water.

‘We vrezen dat de hittegolf de cijfers nog verder omhoog zal duwen’, zegt provinciegouverneur Lodewijk De Witte. ‘Gebruik zeker geen water voor niet-essentiële toepassingen zoals het besproeien van gazons, het wassen van auto’s en het bijvullen van zwembaden en vijvers. Want elke druppel telt.’

De provinciegouverneur vaardigde in mei een sproeiverbod op drinkwater uit in 42 Vlaams-Brabantse gemeenten. Dat verbod kwam er omdat het waterverbruik zo extreem hoog lag dat het bevoorradingssysteem niet kon volgen met leveren. Het verbruik lag toen ruim 35 procent hoger dan normaal.