New Yorkse aanklager gaat achter wapenlobby NRA
Procureur-generaal van New York Letitia James klaagt de NRA aan. Foto: AFP

De procureur-generaal van New York, Letitia James, wil de National Rifle Association (NRA) laten ontbinden. Ze beschuldigt de politiek invloedrijke organisatie van fraude en het omkopen van ex-werknemers.

Privévliegtuigen, familietripjes naar de Bahama’s en uitgebreid dineren op kosten van de NRA, volgens de Democratische aanklager Letitia James doen vier prominente leden van de machtige wapenorganisatie het. Ook zouden ex-werknemers omgekocht worden zodat die loyaal blijven, of toch op z’n minst geen kritiek geven. De uitgaven verklaren volgens haar waarom de organisatie nu met een tekort aan geld kampt terwijl dat enkele jaren geleden nog helemaal niet het geval was. Op drie jaar tijden zou er 64 miljoen dollar (ongeveer 54 miljoen euro) verdwenen zijn.

Ze klaagt de wapenlobby daarom aan en wilt dat die ontbonden wordt. ‘De invloed van de NRA is zo groot dat de organisatie decennialang niet werd gecontroleerd, terwijl haar leiders miljoenen dollars in hun eigen zakken staken’, stelt ze.

De rechtszaak richt zich op zowel de organisatie als op vier prominente leden, waaronder ceo Wayne LaPierre, die al bijna dertig jaar aan het hoofd van de NRA staat.

Politiek gemotiveerd

In een verklaring spreekt NRA-voorzitter Carolyn Meadows van een ‘ongegronde aanval met voorbedachten rade op onze organisatie en de vrijheden van het tweede amendement (dat in de VS het recht op wapenbezit garandeert, red.) die ze verdedigt.’ Ze stelt ook dat de aanklacht politiek gemotiveerd is. ‘Het is een transparante aanval om politieke punten te scoren en de leidende stem in de oppositie tegen de linkse agenda aan te vallen’, klinkt het. ‘Dit is een machtsgreep van een politieke opportunist. Een wanhopige poging die deel uitmaakt van een politieke vendetta op hoog niveau. Onze leden laten zich niet intimideren of pesten in hun verdediging van politieke en grondwettelijke vrijheid.’ De NRA heeft intussen ook een proces aangespannen tegen James omdat James het al sinds haar aanstelling in 2018 op de organisatie gemunt zou hebben.

Ook de Amerikaanse president Donald Trump, van wie de NRA een krachtige bondgenoot is, veroordeelt de aanklacht. Voor hem is het hét bewijs dat indien de democratische presidentskandidaat Joe Biden aan de macht zou komen, dat het einde van het tweede amendement zou betekenen. ‘Jullie wapens zullen afgenomen worden, onmiddellijk en zonder waarschuwing. Geen politie, geen wapens!’, klinkt het.

James ontkent dat politiek er iets mee te maken heeft en zegt dat de NRA ‘doorweven is van fraude en misbruik’ en dat ze daarom de ontbinding willen. ‘Geen enkele organisatie staat boven de wet.’

Tegelijkertijd heeft de procureur-generaal van de Amerikaanse hoofdstad Washington DC een zaak aangespannen tegen de NRA foundation, dat deel uitmaakt van de NRA. De aanklager stelt dat liefdadigheidsfondsen misbruikt werden.