Rutte roept op tot meer discipline
Foto: BELGAIMAGE

Ook in onze buurlanden stijgt het aantal nieuwe besmettingen met het nieuwe coronavirus. Nederland wil nog niet van een nationale verstrenging weten, maar Amsterdam en Rotterdam verplichten nu wel mondkapjes.

Minister-president Mark Rutte is ‘geschrokken’ over de oplopende coronacijfers. Dat zei hij op een persconferentie met minister van Volksgezondheid Hugo De Jonge. ‘Het virus maakt een ­gevaarlijke opmars, de cijfers liegen er niet om.’ De overheid kondigde weinig echt grote maatregelen aan, maar deed een opvallende oproep voor meer burgerzin.

Rotterdam en Amsterdam zullen wel mondkapjes verplicht maken. Rutte wil niet weten van een nationale verstrenging en geeft ruimte aan de burgemeesters om brandhaarden aan te pakken. ‘We vullen onze regionale instrumentenkist.’ Rutte suggereerde ook dat er strenger zal gelet worden op de hand­having van anderhalvemeterregels, bijvoorbeeld bij huwelijken. ‘Dat is misschien niet gezellig, maar het zal wel moeten, tot er een vaccin is.’ ‘We moeten ­gewoon weer echt wat discipline tonen’, aldus De Jonge.