Van Avermaet verwacht spektakel in hertekende Milaan-Sanremo, Alaphilippe start zonder stress: “Van Aert is zeker favoriet”
Foto: BELGA

Greg Van Avermaet (CCC) hoopt een rol te kunnen spelen in Milaan-Sanremo zaterdag. Na zijn achtste plaats in de Strade Bianche en zijn derde in de Gran Trittico Lombardo wil hij zich ook tonen in het Italiaanse Monument. “Ook al is het parcours gewijzigd, het wordt een waardige Milaan-Sanremo”, liet hij vooraf optekenen.

LEES OOK. Greg Van Avermaet vuurt CCC aan in Milaan-Sanremo: “De benen voelen goed”

“Die twee wedstrijden waren goed om competitieritme te doen”, sprak de olympische kampioen na zijn derde plaats in de Gran Trittico Lombardo. “Ik voelde de vermoeidheid nog een beetje in de benen van Strade Bianche, maar tegen zaterdag moet dat in orde zijn. De Strade was heel extreem en het was moeilijk om daar conclusies uit te trekken, maar deze koers stemt me wel tevreden, al besef ik wel dat ik nog een paar wedstrijden nodig heb om helemaal top te zijn. De conditie is goed en ik hoop zaterdag iets te kunnen betekenen in Milaan-Sanremo. Ik denk wel dat ik er zal kunnen meestrijden, de vorm is alleszins daar om een goed resultaat neer te zetten.”

Het parcours van Milaan-Sanremo onderging heel wat wijzigingen door de coronaperikelen. “Klopt”, antwoordde hij, “maar de organisatie heeft volop gezocht naar oplossingen en die ook gevonden. Ze hebben dat goed gedaan en ik ben blij dat de Cipressa en de Poggio nog steeds deel uitmaken van het parcours, met die twee beklimmingen in de finale blijft het een ‘echte’ Primavera. Ook aan het aantal kilometers is niet geraakt en er zijn zelfs meer hoogtemeters (zo’n 500) dan in een normale editie. Dus ik denk dat het een wedstrijd is die zal doorwegen en we over een waardige Milaan-Sanremo kunnen spreken.”

De wedstrijd wordt niet met zeven, maar met slechts zes renners per team afgewerkt. “Het zal wellicht zorgen voor een koers die iets meer ‘open’ is, moeilijker om te controleren, want je hebt een mannetje minder in de ploeg. Dat moet een voordeel zijn. Er staan veel grote namen aan de start, kleine ploegen, dat kan wel spektakel opleveren.”

Van Avermaet verwacht spektakel in hertekende Milaan-Sanremo, Alaphilippe start zonder stress: “Van Aert is zeker favoriet”
Foto: Photo News

Alaphilippe start zonder stress: “Conditie is nog niet top”

Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) is titelverdediger in Milaan-Sanremo, maar hij acht de kans klein dat hij zichzelf kan opvolgen. “De conditie is goed, maar nog niet top”, gaf hij mee in een videocall voorafgaand aan het Italiaanse Monument.

“Ik ben nog altijd onder de indruk”, vertelde hij op het persmoment donderdag. “De beelden van die crash van Fabio kwamen hard aan. Daarna duurde het lang vooraleer we nieuws kregen. Iedereen wilde echt wel weten hoe het met Fabio ging, het was wachten wachten wachten. Je moet kalm blijven in zo’n situatie, maar je wil weten of hij oké was. Het was echt heel emotioneel en nu wachten we nog altijd op meer goed nieuws.”

LEES OOK. Julian Alaphilippe over Milaan-Sanremo en de crash van ploegmaat Fabio Jakobsen: “Fabio vecht voor zijn leven, wij moeten vechten voor Fabio” (+)

Geeft de crash hem extra motivatie? “Ik ben altijd gemotiveerd om goed te presteren, maar zo’n valpartij van een ploegmaat geeft wel extra motivatie. Anderzijds, het doet je de dingen wel relativeren. We zijn erg kwetsbaar op de fiets. Zoiets kan altijd gebeuren, in elke koers, op training ook. Je kan er maar beter niet te veel aan denken, maar als zoiets gebeurt met een ploegmaat die ook een vriend is, dan raakt je dat als mens. Zo’n valpartij kan altijd en overal gebeuren. Valpartijen horen helaas bij het wielrennen, maar over de exacte omstandigheden kan ik mij niet uitlaten omdat ik niet bij die koers aanwezig was. De prioriteit nu is dat we goed nieuws krijgen over Fabio zodat wij ons kunnen focussen op Milaan-Sanremo. Een andere keuze hebben we niet.”

Van Avermaet verwacht spektakel in hertekende Milaan-Sanremo, Alaphilippe start zonder stress: “Van Aert is zeker favoriet”
Foto: AFP

In de Strade Bianche speelde Alaphilippe geen rol van betekenis. “De hitte was er voor iedereen, dat mag geen excuus zijn. Ja, ik kampte met heel wat lekke banden (zes, red.), maar op het eind voelde ik me nog goed. Ik was verrast door mijn conditie, het gaat de goede kant uit. Ik sta waar ik wil staan, maar ik ben nog niet top. Mijn doelen komen later.”

Over het nieuwe parcours van Milaan-Sanremo kon hij nog niet veel vertellen. “Ik heb het nog niet gezien”, zei hij. “De ploegleiders moeten ons nog briefen. Ik start zonder stress zaterdag en met de wil om goed te presteren. We starten met een sterke ploeg die gebouwd is rond Sam Bennett. Ook al zijn we slechts met zes, we gaan er voor, samen met Sam. Hij is echt enorm gemotiveerd voor deze koers.”

Vorig jaar nam Deceuninck-Quick Step de wedstrijd collectief in handen op de Poggio en maakte het team de koers hard met Stybar en Gilbert. “Onze aanpak is nu anders”, aldus Alaphilippe. “Ik beschik niet over dezelfde mentale ingesteldheid, noch over de fysieke conditie in vergelijking met vorig jaar. De ploeg is echt gebouwd rond Sam, het zal anders worden.”

“Chapeau wat Wout van Aert voor elkaar bracht in de Strade Bianche”, complimenteerde hij onze landgenoot. “Ik ben blij dat hij won, het moet deugd gedaan hebben na zijn zware valpartij vorig jaar in de Tour en zijn twee derde plaatsen. Wout is zaterdag zeker favoriet. Vorig jaar was hij na de Poggio al bij de sterkste renners vooraan in de kopgroep. Met de vorm die hij nu heeft en zelfvertrouwen mag hij dromen van de zege. Hij hoort bij de favorieten, die met veel zijn.”