In de nasleep van de zware explosie dinsdag in Beiroet is in de nacht van donderdag op vrijdag protest in de stad uitgebroken. Ook hebben zowel een parlementslid als een ambassadrice ontslag genomen uit onvrede met het regime.

De enorme explosie in de haven van Beiroet is de schuld van de onachtzaamheid van de regering, menen veel Libanezen. In de nacht van donderdag op vrijdag brak er in de hoofdstad protest uit. Meerdere mensen raakten gewond bij botsingen met de ordetroepen, zo berichtte het staatspersbureau NNA. 

Tientallen mensen hadden geprobeerd de versperring aan het parlementsgebouw te doorbreken. Ze staken volgens staatspersbureau NNA allerhande dingen in brand, vernielden winkels en gooiden met stenen naar de ordetroepen. Die zetten traangas in.

Voordat de explosie eerder deze week gebeurde, was er al massaal protest tegen het bestuur van het land, dat zich volgens de demonstranten schuldig maakt aan corruptie en verspilling van overheidsgeld. Het land wordt getroffen door de zwaarste economische crisis in decennia, met een grote devaluatie van de munt en hyperinflatie tot gevolg.

Ambassadrice neemt ontslag

Ook in de politieke kringen zelf heerst er onvrede met het Libanese regime. Nadat eerder parlementslid Marwan Hamadeh ontslag nam, doet nu ook de Libanese ambassadrice in JordaniëTracy Chamoun dat. In een verklaring die werd uitgezonden op de Libanese televisie zegt ze dat ze de 'onbekwaamheid van de regering' niet langer kan tolereren. 'Ik kondig mijn ontslag aan om te protesteren tegen de nalatigheid, de diefstal en de leugens van de staat', zegt ze. 'Deze ramp is een alarmsignaal: we moeten met niemand van hen medelijden hebben en ze moeten allemaal vertrekken.' Chamoun werd in 2017 aangesteld als ambassadrice. Ze is de dochter van de vermoorde politicus Dany Chamoun en haar grootvader is Camille Chamoun die president was van 1952 tot 1958.

Minstens 150 dodelijke slachtoffers

Bij de enorme explosie in de haven van Beiroet vielen zeker 150 dodelijke slachtoffers, terwijl er meer dan 5.000 mensen gewond raakten en hele wijken in de stad vernietigd werden. Ongeveer 300.000 mensen, onder wie volgens Unicef naar schatting 80.000 kinderen, raakten dakloos. Tientallen mensen zijn nog vermist.

Aan de basis van de ontploffing lag 2.750 ton ammoniumnitraat, die al jaren opgeslagen was in de Haven van de Libanese hoofdstad, schijnbaar zonder strenge veiligheidsmaatregelen.