Zestien medewerkers haven Beiroet opgepakt
Foto: Photo News

Zestien medewerkers van de haven van Beiroet zijn opgepakt in verband met de dodelijke explosie die grote delen van de stad heeft verwoest. Dat zei een militaire aanklager donderdag.

De Libanese autoriteiten hadden een onderzoek aangekondigd naar de oorzaak van de explosie van dinsdag en de mogelijke verantwoordelijken voor de ramp. De eerste bevindingen wijzen erop dat de explosie werd veroorzaakt door een brand die 2.750 ton opgeslagen ammoniumnitraat deed ontploffen in een loods in de haven van Beiroet.

De minister van Buitenlandse Zaken van Libanon zei donderdag op de Franse radio dat een onderzoekscommissie vier dagen de tijd had gekregen om de verantwoordelijkheid voor de ontploffing vast te stellen. Daarbij kwamen zeker 149 mensen om het leven en raakten minstens 5.000 mensen gewond.

De militaire aanklager, Fadi Akiki, zei in een verklaring dat achttien stafmedewerkers van de haven van Beiroet waren opgeroepen voor ondervraging, van wie er zestien in hechtenis blijven in afwachting van verder onderzoek. Het gaat om haven- en douanebeambten, net als onderhoudsmedewerkers en hun managers, zei Akiki. De plaats van de ramp blijft afgesloten tot het onderzoek is afgerond, zei hij nog.

De regering van Libanon liet woensdag al alle havenfunctionarissen van Beiroet die sinds 2014 toezicht hebben gehouden op opslag en beveiliging onder huisarrest plaatsen.

De politie van Cyprus meldde donderdag ook nog dat ze een Rus heeft ondervraagd die gelinkt zou zijn aan de boot die in 2013 het ammoniumnitraat naar Beiroet had gebracht. Het schip had moeten doorvaren naar Mozambique, maar was nooit vertrokken door technische problemen en het niet respecteren van de maritieme regels. De lading werd in een hangar geplaatst en het schip zonk uiteindelijk. Volgens de advocaten van de bemanning van het schip hadden de eigenaar en de bemanning de Libanese autoriteiten gewaarschuwd over het ontploffingsgevaar van de lading.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig