Zucht van opluchting bij de Pro League: Westerlo krijgt ongelijk en speelt dit seizoen in 1B
Foto: Photo News

Westerlo maakt geen kans meer om dit seizoen in 1A aan te treden. De Kemphanen hadden de Pro League en de voetbalbond gedagvaard in kort geding, om net als Waasland-Beveren, Beerschot en Oud-Heverlee Leuven te worden opgenomen in 1A. Maar Westerlo kreeg ongelijk van de rechter en blijft dus in 1B.

Westerlo vond dat het zijn plaats verdiende in 1A omdat de Pro League en de voetbalbond zichzelf hebben tegengesproken. Op 15 mei werd beslist dat de promotiefinale van 1B nog moest worden gespeeld, en dat indien die niet meer kon worden gespeeld, Westerlo als winnaar van de reguliere competitie naar 1A zou stijgen. Uiteindelijk werd de promotiefinale gespeeld, maar mocht ook de verliezer van de finale – OHL – naar eerste klasse. Westerlo vond dat het minstens evenveel recht heeft als de Leuvenaars om volgend seizoen aan te treden in 1A.

‘Zoals spijtig genoeg wel vaker het geval is, heeft lobbywerk op de dag van de raad van bestuur en de algemene vergadering ervoor gezorgd dat opnieuw een ondoordachte ad hoc beslissing werd genomen die niet alleen inging tegen de aanbeveling van het management van de Pro League en de (talrijke) juridische adviseurs van de Pro League en de KBVB, maar die volgens Westerlo ook manifest onwettig is’, klonk het.

De club eiste ‘om te worden toegevoegd aan de afdeling 1A, minstens het begin van de competitie 2020-2021 op te schorten en geen uitvoering te geven aan de wedstrijdkalender 2020-2021 in afwachting van een nieuwe, rechtmatige beslissing dan wel van het resultaat van de door KVC Westerlo op te starten procedure ten gronde.’

Dinsdag wordt de zaak al ingeleid voor de ondernemingsrechtbank van Antwerpen. Westerlo hoopte vrijdag op een uitspraak, minder dan 24 uur voor het begin van de competitie. Deze kwam er ook, maar met een negatief resultaat voor de Kemphanen.

Het was overigens de Turkse eigenaar van Westerlo die aanstuurde op een juridische procedure na de algemene vergadering van de Pro League. Westerlo stemde toen als enige tegen het voorstel om een competitie met achttien te vormen. Pro League-voorzitter Peter Croonen gaf toe dat een competitie met twintig meer juridische rechtszekerheid geeft, maar de Pro League zag het niet zitten om de hoogste klasse uit te breiden met vier ploegen. In een competitie met twintig waren ook geen (mini-)play-offs meer mogelijk.