Fabio Jakobsen in kunstmatige coma na gruwelijke val, veroorzaakt door Dylan Groenewegen
Foto: Getty Images

Fabio Jakobsen is zwaar ten val gekomen in de openingsrit van de Ronde van Polen, door toedoen van ritwinnaar Dylan Groenewegen. Hij moest verschillende keren gereanimeerd worden, en werd in een kunstmatige coma gebracht. Groenewegen werd uit de wedstrijd gezet, het UCI vraagt sancties.

De eerste rit van de Ronde van Polen is in mineur geëindigd. Fabio Jakobsen, de Nederlandse topspurter van Deceuninck-Quickstep, werd op luttele meters van de finish in een razendsnelle sprint in en over de nadarhekken gekatapulteerd nadat zijn landgenoot Dylan Groenewegen van zijn lijn leek af te wijken en de deur dichtdeed.

Groenewegen (Jumbo-Visma) kwam als eerste over de streep, maar werd achteraf gediskwalificeerd door jury en uit de wedstrijd gezet. De ritwinst werd toegewezen aan Jakobsen. Hij raakte echter zwaargewond bij de val en moest verschillende keren gereanimeerd worden voor hij naar het ziekenhuis werd overgebracht, waar hij in een kunstmatige coma gebracht werd. Wedstrijddokter Barbara Jerschina noemde de verwondingen van Jakobsen ‘levensbedreigend’.

Intussen kwamen er iets positievere geluiden naar buiten. De directeur van het ziekenhuis verklaarde dat de toestand van Jakobsen nog steeds ernstig is, ‘maar wel stabiel’. Een sluitende diagnose is er evenwel nog niet.

Jakobsen sleurde bij zijn val ook een jurylid mee, maar hij zou niet in levensgevaar verkeer, aldus het Poolse nieuwsagentschap PAP. Groenewegen kwam zelf ook ten val, het is onduidelijk hoe hij eraan toe is.

UCI vraagt sancties

De internationale wielerunie (UCI) veroordeelt ‘het gevaarlijke gedrag van Groenewegen’ en vraagt een zwaarde sanctie bovenop de diskwalificatie. ‘De UCI, die dit gedrag onaanvaardbaar vindt, heeft de zaak onmiddellijk doorverwezen naar de tuchtcommissie met het verzoek om sancties op te leggen die in verhouding zijn tot de ernst van de feiten. Onze federatie staat volledig achter de getroffen renners’, aldus een mededeling.

Jumbo-Visma, de ploeg van Groenewegen, heeft excuses aangeboden voor de crash. ‘Onze gedachten zijn bij Fabio Jakobsen en andere bij deze verschrikkelijke valpartij betrokken renners. Crashes als deze zouden niet mogen gebeuren. We bieden onze oprechte excuses hiervoor aan. Intern gaan we de zaak nu verder bespreken, voor we met verdere mededelingen naar buiten komen.’

Ook Philipsen betrokken bij val

Ook de Franse renners Marc Sarreau (Groupama-FDJ) en Damien Touzé (Cofidis) werden overgebracht naar het ziekenhuis, maar waren bij bewustzijn. Ook onze landgenoot Jasper Philipsen (UAE Team Emirates), die als vierde over de streep reed, kwam niet geheel ongeschonden uit de spurt, al bleef het gelukkig voor hem bij wat schaafwonden. ‘Het ging zo snel. Ik kon de val niet meer ontwijken.’

Over Groenewegen wil hij zich niet uitlaten: ‘Dat moet de jury maar uitmaken. In de sprint zag ik niet wat er gebeurde. Het ging zo snel en was met mijn eigen sprint bezig. Ik zag wel dat ik die eerste twee niet meer kon bijbenen. Het was ook een echte kamikazesprint. Bergaf, aan razende vaart. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat het goed komt met iedereen.’

‘Criminele daad’

Patrick Lefevere liet onmiddellijk na de sprint zijn ongenoegen blijken. ‘Ze zouden deze man van Team Jumbo-Visma in de cel moeten opsluiten’, reageerde de manager van Deceuninck-Quick Step verbolgen. ‘Ik trek naar de rechtbank, dit soort acties moeten uit de wielersport verdwijnen. Dit is een criminele daad, meneer Groenewegen.’

Ook Remco Evenepoel, die zelf meerijdt in Polen, stak zijn woede niet weg. ‘Levenslang schorsen moeten ze doen. Godverdomme! Schaam u!’, klonk het in een tweet, die hij even later weer verwijderde.

‘Dat manoeuvre van Groenewegen was er los over! Geef ons snel nieuws dat de slachtoffers oké zij’, klinkt het bij Sven Nys. ’Wat Groenewegen hier doet kan niet, wat mij betreft. Dit is de deur dicht smijten op een manier waarop je lijf en leden van je collega’s riskeert’, zegt Thijs Zonneveld. Heel wat wielerfans nemen de woorden ‘poging tot moord’ en ‘levenslange schorsing’ in de mond.

Het is vandaag net een jaar geleden dat onze landgenoot Bjorg Lambrecht overleed na een noodlottige val in diezelfde Ronde van Polen. Dat werd vandaag ook herdacht. De organisatie van de rittenkoers besliste eerder al om zijn rugnummer 143 dat Lambrecht droeg niet langer uit te reiken.