Steeds meer Franse regio’s kleuren oranje
Ook de Franse regio Alpes-Maritimes, waartoe Nice behoort, kleurt oranje. Foto: AFP

In het bij de Belgen erg populaire vakantieland Frankrijk zijn er steeds meer regio’s waarvoor er een verhoogde waakzaamheid, of code oranje, geldt voor vakantiegangers. Dat blijkt woensdag uit de aangepaste reisadviezen van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken.

Het gaat naast de regio Ile de France en de departementen Nord, Meurthe-et-Moselle, Vosges, Loire en Haute-Savoie nu ook om de departementen Sarthe, Ile-et-Vilaine, Gard, Haute-Garonne, Alpes-Maritimes en Bouches-du-Rhône.

Het Franse departement Mayenne kleurt nog steeds rood, Haut-Rhin is opnieuw groen.

Ook voor Kroatië is een en ander veranderd. Daar geldt nu een verhoogde waakzaamheid voor de provincies Osijek-Baranja, Šibenik-Knin, Split-Dalmatië, Istrië en Zagreb. De provincie Vukovar-Srijem kreeg code rood mee.

In Spanje werden de Balearen en de Autonome regio van Madrid toegevoegd aan het lijstje van gebieden waarvoor verhoogde waakzaamheid geboden is. En in Roemenië tot slot geldt verhoogde waakzaamheid voor de regio’s Vest, Bucuresti-Ilfov, Nord Est en Nord Vest.

Zoals eerder al aangekondigd werden de reisadviezen voor Zwitserland verder verfijnd. Enkel het kanton Genève staat nog te boek als rood.

De analyse voor de kleurcodes gebeurt door de Belgische experten, die zich baseren op de epidemiologische evolutie in de verschillende landen van de laatste veertien dagen. Wie uit de rode zones terugkeert, net als uit niet-EU- en niet-Schengenlanden, moet verplicht in quarantaine gaan en een coronatest ondergaan. Bij terugkeer uit de oranje zones beveelt Buitenlandse Zaken een quarantaine en een test aan.

De reisadviezen zijn terug te vinden op de website diplomatie.belgium.be.