Meer dan 200 werknemers in quarantaine bij vleesverwerkend bedrijf
Een Chinese delegatie bezoekt Westvlees. Foto: Stefaan Beel

Bij Westvlees in het West-Vlaamse Staden moeten meer dan 200 medewerkers in quarantaine nadat zestien van hen positief hebben getest op het nieuwe coronavirus. Het bedrijf kwam de broeihaard op het spoor via lokale contactopsporing.

‘Via dat systeem werd duidelijk dat meerdere mensen die ziek thuis bleven, besmet bleken met covid-19 én op dezelfde afdeling binnen Westvlees werken’, zegt productmanager Manuel Goderis.

Zowat 225 medewerkers ondergingen intussen een test. Onder hen ook werknemers van andere afdelingen die bijvoorbeeld familiale banden hebben met een of meerdere werknemers van de snij-afdeling. Bij zestien personen werd het nieuwe coronavirus vastgesteld, en niet achttien zoals eerst was gemeld, dat bevestigt burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD) aan VRT.

Maar aangezien lang nog niet alle testresultaten bekend zijn, kan dat aantal nog oplopen. ‘We zullen pas alle resultaten hebben tegen donderdagmiddag’, aldus Vanderjeugd.

Sluiting niet aan de orde

Volgens de burgemeester is het voorlopig niet aan de orde om het bedrijf volledig te sluiten. ‘De besmette mensen werken in dezelfde afdeling die afgesloten is van de rest van het bedrijf, of hebben een familiale band met personen binnen die afdeling. We volgen alles heel goed op, maar sluiting is nog niet aan de orde.’

Het bedrijf plaatst de volledige afdeling tot eind volgende week in quarantaine. De activiteiten worden tijdelijk overgenomen door andere bedrijven binnen de Belgian Pork Group, waartoe Westvlees behoort.