Instagram-account helpt vermisten opsporen in Beiroet: ‘We krijgen tot duizend berichten per minuut’
Aan een tankstation wordt de schade opgemeten na de ontploffing. Foto: AFP

Meer dan honderd doden en duizenden gewonden: de tol van de enorme explosie in Beiroet is zo hoog dat de hulpdiensten de toevloed zelfs niet aankunnen. Het is dan ook geen wonder dat de chaos momenteel regeert in de Libanese hoofdstad, en dat mensen die zich zorgen maken om hun geliefden niet weten tot wie ze zich moeten wenden. Een speciaal in het leven geroepen Instagram-account helpt die ongeruste mensen momenteel, mét groot succes.

Al meer dan 60.000 mensen volgen de nieuwe Instagram-account ‘locatevictimsbeirut’, waar mensen die op zoek zijn naar hun vermiste geliefden een signalement naartoe kunnen sturen. ‘We krijgen tot duizend berichten per minuut. Wees aub geduldig, maar ik beloof dat ik elke foto zal plaatsen’, schrijft de beheerder van het account. Wie informatie heeft, kan vervolgens reageren op dat bericht. Het gaat al om meerdere honderden foto’s.

Er worden niet alleen lijsten gepubliceerd van gewonden die in ziekenhuizen zijn opgenomen, maar er worden ook adressen geplaatst waar mensen die op zoek zijn naar onderdak, terecht kunnen.