Berx schuift hete aardappel over profvoetbal door naar Weyts
Foto: Photo News

Het openingsweekend van de Jupiler Pro League nadert en nog altijd weten de Antwerpse clubs niet of ze (in eigen huis) mogen spelen. Ook niet na de persconferentie van woensdag van gouverneur Cathy Berx.

Ze zijn het stilaan zat, de onduidelijkheid. Antwerp, Beerschot, KV Mechelen, de Pro League en de voetbalbond verwachtten vandaag eindelijk uitsluitsel over het Antwerpse profvoetbal. Ze hebben er de voorbije dagen alles aan gedaan om de instanties te overtuigen dat ze goed omgaan met corona en dat het bestaande protocol werkt. Ze hebben ook nog extra voorzorgsmaatregelen aanvaard. Bovendien veroorzaakten de beker- en promotiefinale amper of geen incidenten.

Gisteren zat expertengroep Celeval samen, want het moest een advies aan provinciegouverneur Cathy Berx geven. Maar als het van zowat alle virologen in de expertengroep afhangt, mogen de Antwerpse clubs de komende weken dus niet met contact trainen en geen wedstrijden op eigen bodem afwerken. Alle contactsporten gelijk voor de wet, klonk het. Dat werd ook bevestigd door Berx op een persconferentie.

Berx kondigde een lichte versoepeling van de coronamaatregelen die sinds vorige woensdag van kracht zijn aan. Zo wordt sporten in georganiseerd verband toegestaan voor kinderen onder de 12 jaar, mits het volgen van enkele voorwaarden. Volwassenen mogen ook sporten, maar maximaal met 10 (steeds dezelfde) personen, en enkel contactloos. Dus ook niet voetballen?

Drama

De Antwerpse gouverneur verwees in een vraag daarover naar het overleg dat Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) voert met de andere gemeenschappen. Ze liet wel een opening, maar het is aan de sportminister om een finale beslissing te nemen ‘gelet op de omstandigheden’ van de epidemie.

Een beslissing mag toch niet te lang meer op zich laten wachten. Maar als er straks een njet komt, wat dan? Zomaar de wedstrijden omdraaien – Antwerp dat dan maar op Moeskroen moet spelen, KV Mechelen dat maar naar Anderlecht moet – wordt niet evident. De wedstrijden uitstellen dan maar? Of de competitiestart? Het zou een drama zijn.