Neil Young dient klacht in tegen gebruik songs tijdens campagnebijeenkomsten Trump
Foto: AFP

De Canadees-Amerikaanse muzieklegende Neil Young is al een tijdje niet te spreken over het gebruik van zijn muziek tijdens campagnebijeenkomsten van de Amerikaanse president Donald Trump. Young heeft nu een klacht ingediend heeft.

Youngs songs ‘Rockin’ in the Free World’ en ‘Devil’s Sidewalk’ waren onlangs nog te horen tijdens een campagnebijeenkomst in Tulsa.

De 74-jarige Young wil naar eigen zeggen niet dat zijn muziek gebruikt wordt als ‘themanummer voor een verdeeldheid zaaiende, on-Amerikaanse campagne van onwetendheid en haat’.

Young benadrukt dat hij het recht van Amerikanen op vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel voert en vindt dat iedereen vrij is om een kandidaat te kiezen waar hij of zij achter staat. Maar hij wil niet dat zijn muziek betrokken wordt bij campagnes en/of kandidaten waar hij niet achter staat.

De zanger is niet de eerste die zich uitspreekt over het gebruik van zijn muziek door politici. Eind juli vroegen meer dan vijftig bekende muzikanten, onder wie Rihanna, Adele, Mick Jagger en Lorde, politici om hun muziek niet langer zonder toestemming te gebruiken op hun bijeenkomsten. In een open brief eisten ze dat er regels rond komen. Neil Young ondertekende die brief niet.

Eind juni dreigden ook The Rolling Stones met een proces tegen Trump.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig