Partner gearresteerd voor gewelddadige dood van Ilse Uyttersprot, oud-burgemeester Aalst
Foto: lds

De verdachte voor de moord op Ilse Uyttersprot (CD&V), schepen en oud-burgemeester van Aalst, is gearresteerd. Het gaat om haar vriend, met wie ze ongeveer drie maanden samen was. Hij wordt woensdag voorgeleid voor de onderzoeksrechter.

Haar lichaam werd gevonden in een appartement in Aalst, in de Meuleschettestraat. Daar woonde Jurgen D., de vriend van Uyttersprot. Hij is 49, vastgoedmakelaar en is bekend bij het gerecht. D. werd veroordeeld voor het stalken van een ex-vriendin en voor slagen en verwondingen. Uyttersprot zou vannacht gedood zijn. Hij is urenlang verhoord en gearresteerd. Woensdag om 13 uur wordt hij voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Die beslist dan over een aanhouding. Het parket gaat inmiddels uit van moord en zal de man ook voor die kwalificatie voorleiden.

D. heeft zich vanochtend vrijwillig aangegeven bij de politie. ‘Hij heeft toen gezegd dat hij Ilse Uyttersprot om het leven heeft gebracht’, aldus de woordvoerster. De man zou al enige tijd een relatie met Uyttersprot hebben. ‘Het motief bevindt zich inderdaad in de relationele sfeer’, bevestigt ook het parket. Na zijn verklaring vond de politie het levenloze lichaam van Uyttersprot in het appartement.

Over de exacte omstandigheden van de moord bestaat nog geen duidelijkheid. Een autopsie op het lichaam van schepen en oud-burgemeester Ilse Uyttersprot (53) vindt woensdag plaats.

‘Met ontzetting en ongeloof verneem ik zopas het overlijden van Ilse Uyttersprot in dramatische omstandigheden. Bij het horen van het nieuws over de moord/doodslag op Ilse stond ik aan de grond genageld’, zei haar opvolger Christoph D’Haese, huidig burgemeester van Aalst, vanochtend aan Het Nieuwsblad.

‘Ik hoop dat de omstandigheden snel worden uitgeklaard, en dat de dader passend wordt gestraft’, aldus D’Haese. Gezien het profiel van het slachtoffer en de politieke gevoeligheid is het onderzoek in handen van de federale politie.

‘Mijn gedachten gaan in de eerste plaats naar de twee kinderen van Ilse en haar naaste familieleden. Zij zullen de komende weken en maanden alle steun kunnen gebruiken. Niemand verdient het om op deze jonge leeftijd een moeder te verliezen. Niemand mag zo jong sterven. Namens het hele stadsbestuur en mezelf bied ik de familie en vrienden van Ilse onze gevoelens van medeleven aan. Ik wens hen oprecht veel sterkte toe’, zei D’Haese nog. Ilse Uyttersprot werd 53 en laat twee kinderen na.

Gemeentepolitiek

Uyttersprot was advocate en van 2007 tot 2012 ook burgemeester van Aalst. In 2009 moest ze verkleed als agent vluchten uit de gemeenteraad, omdat brandweermannen actievoerden. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 moest ze de burgemeesterssjerp doorgeven aan D’Haese. Ze werd toen schepen en in 2018 was ze na D’Haese en Sarah Smeyers (N-VA) de populairste politicus van Aalst. Uyttersprot zetelde tussen 2007 en 2010 ook in de Kamer.

Eind vorig jaar werden haar schepenbevoegdheden haar ontnomen door D’Haese. Dat gebeurde nadat Uyttersprot en haar partij CD&V tegen de meerjarenplanning van het Aalsterse stadsbestuur hadden gestemd. Op die manier zette ze zichzelf buiten de meerderheid van het stadsbestuur. D’Haese sprak toen van een vertrouwensbreuk, ook omdat ze moedwillig ‘vertrouwelijke informatie’ zou hebben gelekt.

Ze stapte daarop naar de Raad van State om haar bevoegdheden terug te eisen, terwijl ze intussen zes maanden als schepen aanbleef. Over die opmerkelijke situatie gaf Uyttersprot enkele weken terug nog een interview aan TV Oost.

Over de politieke gevolgen die het overlijden van Uyttersprot op de bestuursploeg heeft, is nog geen duidelijkheid.

In 2011 werd ze herkend in een filmpje – dat toen al enkele jaren op het internet stond – waarin te zien is dat ze met een ex-vriend seks heeft op een toren van het Palacio Real in het Spaanse Olite. Tijdens het daaropvolgende Aalsterse carnaval bewees Uyttersprot over gevoel voor humor te beschikken, door verkleed als jonkvrouw en met een afbeelding van een toren op te dagen voor de festiviteiten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in