Voormalige Spaanse koning Juan Carlos vlucht naar Dominicaanse Republiek
(Archiefbeeld uit 2014). Foto: ap

Volgens de Spaanse media zoekt de voormalige koning Juan Carlos zijn toevlucht in de Dominicaanse Republiek. Het is echter niet duidelijk of het echt om een definitief vertrek gaat. Zijn vrouw, koningin Sophia, is in Spanje gebleven.

Juan Carlos kondigde zijn vertrek aan in een brief aan zijn zoon, de huidige vorst Felipe VI, die gisteren bekendgemaakt werd. Hij verlaat Spanje omdat er een corruptieonderzoek naar hem loopt. Uit de brief kan niet worden opgemaakt waar hij nu is, maar vrienden van Juan Carlos zeggen dat hij via buurland Portugal naar de Dominicaanse Republiek is vertrokken. Dat meldt ABC, dezelfde krant die de brief eerst publiceerde. Na een tussenstop in Porto (Portugal) zou hij met het vliegtuig naar Sanxenxo (Pontevedra) zijn gereisd.

Hij zou er bij vriend en zakenman José ‘Pepe’ Fanjul logeren. Dat meldt de Spaanse krant El Mundo. Nog volgens die vrienden zou het wel eens goed kunnen dat de voormalige vorst in september al terugkeert naar Spanje.

‘Majesteit, dierbare Felipe, met hetzelfde plichtsgevoel tegenover Spanje dat mijn koningschap geïnspireerd heeft, en vanwege de publieke weerklank die bepaalde gebeurtenissen uit mijn privéverleden hebben teweeggebracht, wil ik u helpen om uw functie in alle rust en kalmte uit te oefenen, zoals uw grote verantwoordelijkheid dat vereist. Mijn nalatenschap, en mijn eigen waardigheid als persoon, vragen dat ook van mij’, schrijft de 82-jarige Juan Carlos in de brief.

Ondanks zijn vertrek blijft Juan Carlos I niet alleen koning emeritus, maar blijft hij ook deel uitmaken van de koninklijke familie. Felipe VI reduceerde die titel tot zijn ouders en dochters, nadat hij zijn zussen had uitgesloten; Daardoor is hij nog steeds onderworpen aan de regels die zijn opvolger in 2014 heeft uitgevaardigd en mag hij geen geschenken ontvangen van derden die niet in overeenstemming zijn met hun functie.

Witwaspraktijken

Voormalige Spaanse koning Juan Carlos vlucht naar Dominicaanse Republiek
Juan Carlos en zijn zoon in 2014. Foto: afp

Juan Carlos, vorst sinds 1975, trad in 2014 af. Zo verloor hij zijn immuniteit. Dit jaar begon het Spaanse gerecht een onderzoek naar hem vanwege mogelijke witwaspraktijken. De vorst zou bijna 98 miljoen euro ontvangen hebben van Saudi-Arabië terwijl hij mee onderhandelde over de aanleg van een hogesnelheidstrein tussen Mekka en Medina door een Spaans consortium. Het gaat om feiten van minstens tien jaar geleden, die onder meer uitlekten dankzij een voormalige minnares.

In 2012, tijdens de economische crisis, ontdekten de Spanjaarden al dat Juan Carlos zijn heup had gebroken tijdens een luxueuze safari in Botswana in het gezelschap van een minnares. Die reis werd betaald door een Saudische ondernemer.

Schimmig fortuin

Een schimmig fortuin verborgen voor de belastingdienst, financiële constructies in belastingparadijzen en nauwe banden met dictaturen uit de Golfstaten: het stond niet voor een staatshoofd. En dan nog wel één dat erg populair was geweest omdat hij de transitie begeleidde van het dictatoriale Spanje onder generaal Franco (1935-1975) naar een bruisende democratie.

De Spaanse premier had recent zijn bezorgdheid geuit over de kwestie. Het uiterst linkse en republikeinse Unidas Podemos probeerde in juni een parlementaire onderzoekscommissie te openen naar Juan Carlos en zette zo druk.

De iets populairdere voormalige koningin Sophia zou feitelijk niet meer samenwonen met Juan Carlos sinds de vele verhalen over zijn minnaressen maar bleven opduiken. Meerdere media melden dat zij in Spanje blijft.

Juan Carlos zegt overigens dat hij zal blijven meewerken met het Spaanse gerecht dat de vermeende witwaspraktijken van de voormalige vorst onderzoekt.