Aantal besmettingen stijgt naar meer dan gemiddeld 500 per dag
Foto: Photo News

Het aantal nieuwe besmettingen met het nieuwe coronavirus in België blijft verder toenemen. Vanaf 25 tot en met 31 juli ging het om gemiddeld 517,1 gevallen per dag. Een week eerder was dat nog gemiddeld 323,6 per dag. Dat blijkt uit de gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano.

Het zevendaags gemiddelde van besmettingen is daardoor gestegen met 60 procent. Ook het aantal ziekenhuisopnames kent een stijging. De voorbije week werden gemiddeld 24,6 mensen per dag met covid-19 opgenomen in het ziekenhuis. Vorige week waren dat er nog gemiddeld 18,7. Dat is een stijging van 31 procent.

Op dit moment blijft het gemiddeld aantal sterfgevallen per dag op 2,4 staan. Dat is noch een stijging, noch een daling.

Het reproductiegetal, dat aangeeft aan hoeveel mensen een besmet persoon het virus gemiddeld doorgeeft, schat Sciensano in op 1,118 - een zeer lichte stijging ten opzichte van gisteren, toen het 1,114 was. Dat betekent dat de epidemie nog steeds aan kracht wint. Pas als dat getal onder 1 is, krimpt de epidemie. Het gezondheidsinstituut nuanceert daarbij dat de schatting van de besmettingsgraad afhankelijk is van menselijk gedrag en de biologische kenmerken van het virus. Ook hangt het reproductiegetal sterk af van de methodologie. Sciensano baseert zich daarvoor op de ziekenhuisopnames.

In totaal zijn in België al 70.314 mensen besmet met het nieuwe coronavirus. Er zijn 9.850 mensen overleden aan covid-19.

Maandag gaf viroloog Steven Van Gucht meer uitleg bij de recente cijfers tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum.