Spookrijder Houthalen-Helchteren vrij zonder voorwaarden
Foto: Tom Palmaers

De 64-jarige man uit Hechtel-Eksel, die zondagavond betrokken was bij enkele zware aanrijdingen op de Grote Baan (N74) in Houthalen-Helchteren, is zonder voorwaarden vrijgelaten. Dat heeft het parket van Limburg maandagavond bevestigd.

Met een Dodge pick-up ramde de man dertien voertuigen. Er vielen twaalf lichtgewonden en twee zwaargewonden, die intussen buiten levensgevaar zijn. Zijn rijbewijs is voor vijftien dagen ingetrokken. Vermoedelijk was een medisch probleem de oorzaak van het incident.

De man bleek niet onder invloed van alcohol of drugs achter het stuur van zijn zware pick-uptruck te zitten. Aan de politie had hij verklaard dat hij zich niets herinnerde.

Spookrijden

Rond 18 uur reed de zestiger uit Hechtel-Eksel vanuit de richting Eindhoven over de Grote Baan (N74). Ter hoogte van het kruispunt met de Dorpsstraat reed hij een eerste auto aan, waarna hij zijn weg vervolgde richting Hasselt. Hij raakte een tweede voertuig dat tegen een flitspaal tot stilstand kwam. Nadien reed hij nog twee auto’s aan. Na deze vier botsingen reed de Dodge verder naar Hasselt, maar al spookrijdend, dus op de twee rijvakken van het tegenoverliggend verkeer. Op het volgende kruispunt met de Meerstraat en de Koolmijnlaan ramde hij negen voertuigen die aan het rode verkeerslicht stilstonden.

Na de aanrijdingen werd het medisch interventieplan afgekondigd, waardoor verschillende ziekenwagens en MUG-teams ter plaatse kwamen. Brandweerkorpsen van de hulpverleningszones Oost-Limburg en Noord-Limburg moesten geknelde personen bevrijden.

Er zijn deskundigen aangesteld om een onderzoek te doen naar de medische toestand van de zestiger en naar zijn rijgeschiktheid. Intussen is zijn rijbewijs voor vijftien dagen ingetrokken. Dat zal mogelijk op vraag van het parket door een politierechter verlengd worden, totdat de deskundigen klaar zijn met hun medisch onderzoek.

Er loopt ook een onderzoek of de man in het verleden al ongeschikt was verklaard om een voertuig te besturen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig