Nummer 1722 geactiveerd wegens slecht weer
Foto: Boumediene Belbachir

De FOD Binnenlandse Zaken activeert tijdelijk het nummer 1722 voor niet-dringende brandweerhulp, omdat het KMI waarschuwt voor slecht weer. Buien die maandag traag van west naar oost over het land trekken, kunnen lokaal intens zijn, wat aanleiding kan geven tot aanzienlijke neerslaghoeveelheden.

Wegens de periode van coronamaatregelen zal 1722 in enkele regio’s doorverwijzen naar het e-loket van de brandweer. ‘Gelet op de crisissituatie waarin ons land zich vandaag bevindt, moeten de operatoren in de noodcentrales 112, die ook de oproepen naar het nummer 1722 afhandelen, zich op dit moment volledig kunnen toeleggen op het afhandelen van noodoproepen en oproepen voor dokters van wacht die al dan niet verband houden met een covid-19-besmetting’, aldus Binnenlandse Zaken in de persmededeling.

Het nummer 1722 zal daarom enkel bereikbaar zijn voor de inwoners van die gemeenten waarvan de brandweerzone niet over een digitaal loket voor niet-dringende brandweertussenkomsten beschikt. ‘Als je brandweerzone over een elektronisch formulier beschikt, maar als je geen internet hebt, of als het e-loket door technische redenen niet zou werken, mag je uitzonderlijk voor brandweerhulp door storm- of waterschade toch bellen naar 112’, klinkt het.

Het nummer 1722 is geen noodnummer. Wie dringend een ambulance of de brandweer nodig heeft, omdat mogelijk iemand in levensgevaar verkeert, belt 112. Noodnummer 101 is dan weer voor politie. Het nummer 1722 of het e-loket van de brandweer dient gebruikt te worden wanneer iemand hulp van de brandweer nodig heeft, maar er geen risico is op levensgevaar. De bedoeling van 1722 is om de noodcentrales 112 niet te overbelasten en personen die in levensgevaar zijn niet te laten wachten.

Het elektronisch formulier van je brandweerzone kan je terugvinden op het internet. Op de website www.112.be vind je een overzicht van de hulpverleningszones.