Een spookrijder heeft zondagavond een reeks verkeersongevallen in Houthalen-Helchteren veroorzaakt. De ravage is enorm: in totaal zijn veertien voertuigen betrokken. Enkele bestuurders zaten gekneld. Er is sprake van twee zwaargewonden en zes lichtgewonden. De 64-jarige bestuurder werd gearresteerd.

De verkeersongevallen gebeurden omstreeks 18 uur op de Grote Baan in Houthalen. In totaal werden dertien wagens (de auto van de spookrijder niet meegeteld) de vernieling in gereden en vielen er acht gewonden, van wie twee zwaargewond. Het medisch rampenplan werd afgekondigd omdat meerdere inzittenden geklemd zaten.

De slachtoffers werden met spoed naar de ziekenhuizen gebracht. Ambulances en MUG-teams kwamen niet alleen uit de nabijgelegen zones. Ook vanuit Antwerpen werden MUG-ploegen naar Houthalen-Helchteren gestuurd en kwamen het Vlaamse Kruis en het Rode Kruis een handje toesteken. Burgemeester Alain Yzermans onderbrak zijn verlof om mee voor ondersteuning te zorgen. ‘Dit is hallucinant’, zegt hij. ‘Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt. Het belangrijkste is vooral dat de slachtoffers de zorgen krijgen die ze nodig hebben en dat ook de familie ondersteund wordt.’

Bestuurder lichtgewond

Een vrouwelijke passagier moest bevrijd worden en was er duidelijk ernstiger aan toe. Een tweede vrouwelijke passagier leek ongedeerd uit de wagen te stappen.

De spookrijder zou volgens een getuige met een snelheid van 120 km/u de kruispunten met de Koolmijnlaan en de Ringlaan opgereden zijn. Volgens een koppel uit Hoeselt dat stond te wachten aan het kruispunt van de Grote Baan, heeft de bestuurder nooit proberen remmen.

De man is zelf lichtgewond naar het ziekenhuis gebracht. Het gaat om een 64-jarige man uit Hechtel-Eksel die intussen ook werd opgepakt. De VRT meldt dat uit de eerste gegevens blijkt dat de man niet dronken was op het moment van de feiten.

Mogelijk vluchtmisdrijf

Wat de precieze omstandigheden zijn van het ongeluk of wat de bestuurder bezielde, is niet duidelijk. Het parket stuurde een verkeersdeskundige om de omstandigheden in kaart te brengen. Volgens getuigen zou de bestuurder van een pick-uptruck vluchtmisdrijf hebben proberen te plegen na de eerste aanrijding. In zijn vlucht is hij gaan spookrijden en reed hij andere voertuigen aan.

Door het ongeval ontstonden files op de drukke Grote Baan. Het verkeer werd een tijdlang omgeleid.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig