Brusselse gezondheidsinspectie: ‘Brussels daggemiddelde zal fors oplopen’
Foto: Kristof Vadino

Na Antwerpen kleurt ook Brussel langzaamaan steeds roder. Vandaag is in vijftien van de negentien Brusselse gemeenten de alarmdrempel overschreden. Volgens de Brusselse gezondheidsinspectie is dat nog maar het begin.

Sinds donderdag is het lijstje met Brusselse gemeenten boven de alarmdrempel van twintig nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners sterk aangegroeid.

De voorbije dagen ging het aantal nieuwe besmettingen omhoog in Sint-Gillis (60), Sint-Joost-ten-Node (47), Ganshoren (44), Vorst (41), Sint-Agatha-Berchem (32), Jette (30), Elsene (29), Schaarbeek (29), Sint-Jans-Molenbeek (29), Koekelberg (27), Brussel-Stad (26), Evere (26), Ukkel (25), Oudergem (24) en Anderlecht (21).

Slechts vier gemeenten bevinden zich vandaag buiten de gevarenzone: Watermaal-Bosvoorde (12), Sint-Pieters-Woluwe (10), Sint-Lambrechts-Woluwe (19) en Etterbeek (12).

Sint-Gillis en Sint-Joost-ten-Node staan ook in de top vijftig zwaarst getroffen Belgische steden (dat nog steeds wordt aangevoerd door de stad Antwerpen, met 180 nieuwe besmettingen op 100.000), al is het Brussel-Stad dat in absolute cijfers de meeste besmettingen telt, met 47 besmettingen in de voorbije zeven dagen.

Mogelijk verstrenging maatregelen in Brussel

De Brusselse gezondheidsinspectie waarschuwt op de Brusselse nieuwswebsite Bruzz dat het Brussels daggemiddelde volgende week forst zal oplopen. ‘De kans bestaat dat dit in de weken erna nog verder oploopt, afhankelijk van of de huidige maatregelen gerespecteerd worden of niet’, aldus Inge Neven van de gezondheidsinspectie. Ze waarschuwt ook dat een verstrenging van de coronamaatregelen zich opdringt indien de cijfers blijven stijgen.

‘Ik ben voorstander om mensen hun gezond verstand te laten gebruiken. Iedereen weet dat voldoende afstand houden en een mondmasker dragen cruciaal is in de strijd tegen het virus,’ aldus Neven ‘maar als blijkt dat sommigen niet bereid zijn om dat nauwgezet op te volgen, dan zal er ingegrepen moeten worden.’ Volgens haar houdt Brussels gezondheidsminister Alain Maron (Ecolo) de piste voor een avondklok of een algemene mondmaskerplicht open.

Boudewijn Catry van Sciensano merkt ook op dat de personen die in Brussel besmet raken gemiddeld ouder zijn dan in de rest van het land. ‘Dat maakt de situatie zeer zorgwekkend. We vrezen dat daar opnieuw de meest kwetsbaren getroffen worden, met als gevolg dat ook het aantal ziekenhuisopnames daar forser zal toenemen en er meer slachtoffers zullen vallen’, zegt hij daarover in De Standaard.

De FOD Volksgezondheid komt tot dezelfde conclusie. ‘Het beeld in de Brusselse ziekenhuizen is veel diverser. We krijgen moeilijk een beeld van de doorsneepatiënt. Dat baart ons zorgen’, zegt Marcel Van der Auwera.