Het aantal gewonde politieagenten na de protestmars tegen de Duitse coronamaatregelen zaterdag in Berlijn is opgelopen tot 45. Dat blijkt uit een nieuwe balans zondag.

Ongeveer 17.000 demonstranten hebben zaterdag in Berlijn geprotesteerd omdat ze de coronamaatregelen van de Duitse overheid een inbreuk op hun persoonlijke vrijheden vinden.

‘Wij willen de democratie terug’, riepen de betogers, die zich ‘slaven voelen van de Duitse staat door mondmaskers en andere beperkende maatregelen’. Ze zijn er - ondanks alle wetenschappelijke bewijzen - van overtuigd dat mondmaskers in geen enkele situatie het nieuwe coronavirus kunnen helpen indijken en dat de overheid speciaal verregaande maatregelen oplegt om de democratie te fnuiken.

45 agenten gewond na protest tegen coronamaatregelen in Berlijn
Foto: REUTERS

De manifestatie moest normaal gezien aan de Brandenburger Tor worden ontbonden, maar heel wat deelnemers wilden aan het eind van de protestmars niet weggaan. De politie ontbond dan maar zelf de betoging. In heel Berlijn zette de politie 1.100 agenten in. Bij de schermutselingen vielen er volgens een eerste balans 18 gewonde agenten. De politie meldde zondag dat er intussen al 45 gewonden zijn.

De Berlijnse politie had eerder al gesteld dat de organisator van de protestmars zich moet verantwoorden voor het feit dat de coronaregels werden overtreden. Mogelijk wordt hij strafrechtelijk vervolgd. Ook vanuit de Duitse regering klonk kritiek op het gedrag van de demonstranten.

De Duitse overheid verstrengde de maatregelen opnieuw nadat het reproductiegetal weer boven de 1 was gestegen. Mondmaskers zijn er verplicht op het openbaar vervoer, in openbare gebouwen en in winkels, alsook bij binnenkomst en verplaatsingen in restaurants of cafés. De mondmaskerplicht geldt niet voor kinderen onder de zes jaar. Er mag met maximaal tien personen samengekomen worden en fysiek contact dient er tot een minimum beperkt te worden.