‘Zwarte zaterdag’ veroorzaakt meer dan 700 kilometer file in Frankrijk
Foto: AFP

Er stond zaterdag rond 12 uur zo’n 760 kilometer file op de Franse snelwegen. Dat meldde mobiliteitsorganisatie VAB.

Zaterdag is de eerste ‘zwarte zaterdag’ in Frankrijk en wellicht ook de drukste zaterdag van de zomervakantie op de wegen richting het zuiden. In combinatie met de voorspelde hitte kan dat wel eens gevaarlijk worden: de VAB waarschuwt bestuurders om regelmatig te pauzeren en voldoende water mee te nemen in de wagen.

De piek werd volgens de VAB rond 12.10 uur bereikt. Toen stond er 760 kilometer file op de Franse snelwegen. Vooral op de Autoroute du Soleil richting Zuid-Frankrijk is het druk: daar moeten automobilisten ruim 4 uur aanschuiven. Op de route Parijs-Bordeaux-Spanje is dat meer dan 3 uur.

Wie vandaag nog naar Frankrijk wil vertrekken, doet er goed aan om pas na 14 uur te vertrekken. Zo komt u pas aan de moeilijke verkeerspunten wanneer de grootste files al opgelost zijn. Nog beter, aldus VAB, is pas zondag vertrekken. Dan wordt er minder verkeer verwacht op de desbetreffende snelwegen.

Ook in andere landen is het trouwens filerijden geblazen. Tussen Oostenrijk en Slovenië bijvoorbeeld moeten chauffeurs rekening houden met 6 uur vertraging op de route tussen Salzburg-Villach-Karawankentunnel.