Banken spelen het ongezien hard: personeel FNG ontvangt geen loon meer
Foto: belga

FNG-ceo ad interim Paul Lembrechts heeft vrijdag bekendgemaakt dat er de banken geen loongarantie meer kunnen geven aan de werknemers van modegroep FNG. ‘Wij willen de werknemers niet in onveilige toestanden storten’, reageren de vakbonden.

Vanaf zaterdag 1 augustus zullen de werknemers van de modegroep FNG geen loon meer ontvangen omdat het niet meer uitbetaald kan worden. ‘Op dit moment verplicht FNG haar werknemers te gaan werken. Niet alleen ontbreekt het geld voor de lonen, ook de vrachtwagens staan stil’, reageert Sven De Scheemaeker van ACV Puls. ‘Tankkaarten kunnen niet meer gebruikt worden, en de onbetaalde wegentaksen maken het onmogelijk om uit te rijden. Wij willen de werknemers niet in onveilige toestanden storten, als ze weigeren om in deze penibele omstandigheden gratis te gaan werken, mogen ze thuis blijven.’

Daarmee erkennen de vakbonden de situatie als staking. ‘Paul Lembrechts plaatst ons met de rug tegen de muur’, klinkt het. ‘De hele situatie als een staking erkennen, is de enige optie, ook omdat sommige managers het personeel onder druk zetten om koste wat kost aan de slag te gaan.’

Banken zeggen ‘nee’

Lembrechts benadrukt dat de directie van FNG de banken heeft gevraagd om loongarantie te bieden voor 1 augustus, maar dat die geweigerd werd. Het is zeer uitzonderlijk dat banken zich zo hard opstellen, zeker omdat er tijdens de soldenperiode een nieuwe boost mogelijk is bij de winkels.

‘Personeelsleden die niet aanwezig zijn, zullen we niet aanstippen als onwettig afwezig’, zegt Lembrechts nog aan De Standaard.

FNG heeft afgelopen donderdag het gedeeltelijk faillissement aangevraagd nadat de banken er de stekker hadden uitgetrokken. FNG gaat enkel door met zijn Scandinavische dochter Ellos. De rest komt in handen van curatoren.