‘Waarom mag een bubbel op café maar moet je alleen shoppen tijdens solden?’
Foto: WDK

De solden gaan van start in mineur door de tweede golf van het coronavirus. ModeUnie vindt het niet eerlijk dat bubbels wel op restaurant mogen, maar niet samen mogen shoppen.

Het nieuwe coronavirus stuurde het leven in de winkelstraat grondig in de war. De start van de koopjes werd met een maand uitgesteld na de lockdown met wekenlange sluiting van de nonfoodwinkels. Winkeliers kregen zo een maand extra om hun stocks te verkopen, vooraleer alles, officieel, met korting te koop is vanaf 1 augustus. Daar komen de strengere regels bovenop die sinds woensdag opnieuw van de partij zijn. Zo mag je bijvoorbeeld niet meer samen winkelen en is de winkeltijd beperkt tot een halfuur per winkel.

Bubbels

ModeUnie, de organisatie van zelfstandige modehandelaars bij ondernemersorganisatie Unizo, vraagt alsnog een versoepeling. Shoppen met mensen in de bubbel moet voor de organisatie toch mogelijk zijn. De volksgezondheid is prioritair, klinkt het, maar er moet een evenwicht zijn met de economische leefbaarheid.

‘We zien niet in waarom je in de horeca wél met je bubbel iets kan nuttigen, maar waarom je niet met je partner of iemand uit je bubbel naar de modewinkel kan zonder vooraf een afspraak te maken’, zegt Isolde Delanghe van ModeUnie. ‘De consument winkelt liever niet alleen’, besluit ze.

Hopen op ‘boost’ voor sector

Handelsfederatie Comeos, die de grotere ketens vertegenwoordigt, rekent op de burgerzin zodat iedereen de regels - mondmasker, handgel etc - respecteert. Bij de modeketens ging tot nu toe anderhalf miljard euro verloren. ‘Zeker dit jaar zijn de solden cruciaal omdat er zeer veel onverkochte stock is door de lockdown en de mindere omzetcijfers bij de heropstart’, zei modesectorverantwoordelijke Kathy Bergen eerder op de week. Zij hoopt dat de start van de solden ‘opnieuw een boost kan geven aan de sector’. In juni was de omzet al gestegen tot 81,4 procent van de omzet twaalf maanden eerder, maar in juli was er opnieuw een forse daling tot 59 procent.

Zomerseizoen ophalen

‘Er zijn nog heel wat zomeritems beschikbaar en gemiddeld starten de modehandelaars met een korting van 35 à 40 procent, wat iets meer is dan gebruikelijk’, reageerde Isolde Delanghe eerder op de week. ‘Maar het verlies van dit zomerseizoen nu tijdens de solden inhalen is sowieso onmogelijk.’ De zelfstandige modewinkels verkochten dit zomerseizoen 40 procent minder, zo leerde de bevraging.

En dan is er nog Antwerpen, waar de regels nog strenger zijn omwille van het aantal besmettingen. Zelfstandigenorganisatie NSZ verwacht er ruim de helft minder shoppers omdat enkele dagen voor aanvang van de solden de overheden afraadden om naar Antwerpen af te zakken.