De Amerikaanse president is ervan overtuigd dat de populaire app van het Chinese bedrijf ByteDance te veel informatie van de burgers ontfutselt.

De Amerikaanse president Donald Trump wil de populaire app Tiktok verbieden in de Verenigde Staten. Dat heeft hij vrijdag (lokale tijd) meegedeeld tegen journalisten aan boord van het presidentiële vliegtuig Air Force One.

Het financiële persbureau Bloomberg had eerder op basis van ingewijden nog gemeld dat Trump zou werken aan een wettelijke opstelling waarbij ByteDance zou worden gedwongen om Tiktok te verkopen. Het technologiebedrijf Microsoft zou zelfs al gesprekken hebben opgestart om de Amerikaanse activiteiten van Tiktok in handen te krijgen.

Maar Trump stelt nu dat hij nog een stap verder wil gaan. ‘Wat Tiktok betreft, we gaan dat verbieden in de Verenigde Staten’, zo klinkt het. Volgens de Amerikaanse media zou hij het verbod zaterdag al willen uitvaardigen.

Informatie

Tiktok, waarop gebruikers korte filmpjes kunnen plaatsen, is erg populair bij tieners. Maar de Verenigde Staten zien daarin al langer een gevaar voor de nationale veiligheid, omdat ByteDance op die manier veel informatie over Amerikaanse burgers kan vergaren. Die informatie wordt volgens de Amerikanen mogelijk doorgespeeld naar de Chinese overheid. ‘Deze app vormt een bedreiging voor onze privacy’, zei vicepresident Pence eerder al.

Tiktok heeft altijd al ontkend dat gebruikersdata worden doorgegeven aan Peking. Alle data worden, volgens het bedrijf, opgeslagen buiten China.