Tiener opgepakt voor kraken Twitteraccounts Obama, Musk en andere prominenten
Foto: AP

Het Amerikaanse gerecht heeft een zeventienjarige jongeman gearresteerd voor de grootschalige hacking van prominente Twitter-accounts, met een Bitcoin-fraude die hem ruim honderdduizend dollar opleverde in een paar uur. De jongere wordt ervan beschuldigd het brein te zijn achter de feiten.

‘Dit was geen gewone zeventienjarige’, zei Andrew Warren, openbaar aanklager van de county Hillsborough, in de staat Florida, op een persconferentie. Het ging om een ‘zeer gesofisticeerde aanval’.

De verdachte zal zich moeten verantwoorden voor dertig feiten, gaande van georganiseerde fraude, identiteitsdiefstal en hacking. In Florida kan hij vervolgd worden als volwassene voor sommige financiële misdrijven.

De tiener zou bovendien niet alleen gehandeld hebben. Het Amerikaanse ministerie van Justitie maakte vrijdagavond bekend dat het twee medeplichtigen in staat van beschuldiging had gesteld. Volgens een persverklaring van het ministerie gaat het om een Brit en een inwoner van Florida.

De hackers richtten zich op invloedrijke figuren zoals oud-president Barack Obama, Microsoft-medestichter Bill Gates, Tesla-oprichter Elon Musk, de Democratische presidentskandidaat Joe Biden en Amazon-baas Jeff Bezos. Ze postten via hun accounts berichten voor de Bitcoin-fraude.

Warren waarschuwde dat dit soort hackings de globale financiële markten had kunnen verstoren, maar ook de Amerikaanse politiek en internationale diplomatie. De feiten zouden plaatsgevonden hebben van 3 mei tot 16 juli. De eigenlijke hacking gebeurde op 15 juli. Twitter moest gedurende enkele uren belangrijke onderdelen van de website blokkeren.

De verdachte zou vrijdagochtend uit zijn bed zijn gelicht door de politie.