Noorwegen en Slovenië kleuren oranje voor vertrekkende reizigers, Lissabon niet langer rood
Oslo, Noorwegen. Foto: AFP

De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken heeft vrijdag Slovenië en Noorwegen een oranje kleurcode gegeven. Landgenoten die vanaf vannacht naar Noorwegen willen reizen moeten er verplicht tien dagen in quarantaine.

Slovenië nam eveneens extra maatregelen die erop neerkomen dat Belgische toeristen daar bij aankomst veertien dagen in quarantaine moeten. Dat zegt woordvoerder Karl Lagatie van Buitenlandse Zaken vrijdag.

Ook voor Portugal verandert er een en ander. Zo wordt het grootstedelijk gebied Lissabon oranje. ‘Eind juni is er door de lokale autoriteiten beslist om Lissabon en enkele omringende gemeenten in lockdown te plaatsen en daardoor was het niet mogelijk om naar daar te reizen en stonden ze op rood. Nu zijn die lockdowns opgeheven en kleurt Lissabon oranje, wat betekent dat reizen mogelijk is, maar er wel verhoogde waakzaamheid geldt. Ook is het aangeraden om bij terugkeer bij de huisarts langs te gaan voor een test en in afwachting in quarantaine te gaan’, aldus Lagatie.

Oranje zones

Nog oranje voor vertrekkende reizigers zijn Cyprus, Denemarken (Groenland en de Faeröer-eilanden), Estland, Letland, Litouwen, IJsland, Ierland en Nederland. Reizen naar deze landen/gebieden is mogelijk mits een coronatest of een quarantaine.

Voor de andere oranje zones is verhoogde waakzaamheid nodig. Het gaat om Wales, de Midlands, North East & Yorkshire, North West en Noord-Ierland in het Verenigd Koninkrijk, Wenen en Oberösterreich in Oostenrijk, Malopolski en Slaskie in Polen, Strední Cechy, Jihovýchod, Moravskoslezsky en Praag in Tsjechië, Bulgarije, Kroatië (Adriatisch gebied en Continentaal gebied), de Spaanse regio’s Aragón, Catalonië, Baskenland, Navarra, La Rioja en Extremadura, Luxemburg, Roemenië, de Sloveense regio’s Pomurske, Savinske en Zasavske, Zweden, Ile de France en Pays de la Loire in Frankrijk en dus ook de Algarve en het Grootstedelijk gebied Lissabon in Portugal.

Rode zones

De rode zones, waarnaar reizen niet mogelijk zijn of niet toegelaten, zijn de Spaanse provincies Lleida in Catalonië en Huesca in Aragon, en Leicester in het Verenigd Koninkrijk.

Wie uit de rode zones terugkeert, net als uit niet-EU- en niet-Schengenlanden, moet verplicht in quarantaine en een coronatest ondergaan. Bij terugkeer uit de oranje zones beveelt Buitenlandse Zaken een quarantaine en een test aan.

De reisadviezen zijn terug te vinden op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in