Sinds 1 augustus zijn alle Belgen die terugkeren uit vakantie en toeristen die ons land binnenkomen verplicht een elektronisch formulier in te vullen, om contactonderzoek voor corona mogelijk te maken. Hoe werkt het, en wanneer moet u het invullen?

Het passenger locator form is een uitbreiding van een procedure die al langer geldt voor passagiers die terugkomen uit een regio met een epidemie, bijvoorbeeld ebola. Het doel is om snel contact te kunnen opnemen met de passagiers. Het formulier werd verbeterd, vertaald in drie nationale talen en is beschikbaar op de websites van Buitenlandse Zaken, Vreemdelingenzaken en Volksgezondheid. Het formulier geldt voor alle transportmiddelen en alle kleurcodes.

‘Dit is een aanvullende maatregel om de opflakkering van het nieuwe coronavirus te beperken’, zei Gino Claes van de federale overheidsdienst Volksgezondheid tijdens de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum.

Wie het formulier heeft ingevuld, krijgt een QR-code die je moet kunnen voorleggen. Mensen zonder mobiel telefoonnummer moeten een gedrukt exemplaar hebben.

Wanneer moet u het invullen?

Als u van plan bent naar België te reizen of naar België terug te keren na een verblijf in het buitenland, moet u binnen 48 uur voor aankomst in België een formulier invullen. Het maakt niet uit welke kleurcode uw reisbestemming had.

Er is een uitzondering voor mensen die minder dan 48 uur doorbrengen op ons grondgebied, of minder dan 48 uur in het buitenland zijn. Zij hoeven het formulier niet in te vullen. Die uitzondering geldt echter niet voor mensen die per vliegtuig of boot reizen.

Hoe werkt het?

‘Als je in België aankomt uit rode zone, krijg je een sms om in quarantaine te gaan en contact op te nemen met de arts’, legde Claes uit. ‘Je ontvangt een tweede sms met een coupon waarmee je een test kunt uitvoeren.’ Als die test positief blijkt, zal de gezondheidsautoriteit uit de regio contact opnemen om de contacten in beeld te brengen. ‘Iedereen die met hetzelfde vervoersmiddel heeft gereisd, zal vervolgens gecontacteerd worden’, zei Claes. ‘Deze maatregelen zijn bindend, ze zijn van fundamenteel belang als we deze epidemie in toom willen houden.’

Het formulier vraagt naar uw persoonlijke informatie (naam, geboortedatum, nationaliteit enzovoort), uw aankomst in België (waar, wanneer, transportmiddel), uw verblijfplaats en of er kinderen bij zijn.

Hoe wordt het gecontroleerd?

Een sluiting van de grenzen om auto’s te controleren is niet aan de orde, maar grenscontroles zijn wel mogelijk. Automobilisten, fietsers en voetgangers zullen via steekproeven getest worden. Wie gecontroleerd wordt en niet in orde is, kan een boete krijgen. Wie met het vliegtuig of per boot terugkomt, moet voor het inschepen bewijzen dat het formulier werd ingevuld.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in