Jupiler Pro League met 18 clubs, mét Waasland-Beveren, beloften Club Brugge in 1B
Dan toch in de Jupiler Pro League: Beveren-Waasland. Foto: Photo News

De kogel is door de kerk: het seizoen 20-21 in de Jupiler Pro League wordt met 18 ploegen gespeeld. Waasland-Beveren blijft dus in de hoogste voetbalklasse, maar ook OH Leuven en Beerschot komen erbij. In 1B zullen dan weer 8 ploegen spelen, waaronder Lierse Kempenzonen en de beloften van Club Brugge.

Even dacht het management van de Pro League zijn been nog stijf te houden, maar al snel bleek er geen draagvlak meer voor een competitie met 16 ploegen. De vonnissen van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) en de ondernemingsrechtbank in Dendermonde, die de degradatie van Waasland-Beveren vernietigden, hingen als een donkere wolk boven dat plan. Het juridische mijnenveld moest vlak voor de geplande start van de competitie zo veel mogelijk ontweken worden.

Over het scenario met zestien ploegen in 1A werd niet meer gestemd ,maar de Jupiler Pro League aanvatten met 17 ploegen bleek ook niet ideaal. Rechtenhouder Eleven Sports had bezwaren, maar ook Cercle Brugge, Beerschot, STVV en OHL lieten formeel protest optekenen. Uiteindelijk kwam er een akkoord uit de bus over een Jupiler Pro League met 18 ploegen, inclusief Waasland-Beveren, Beerschot en OH Leuven.

Geen uitstel competitiestart

Beerschot en OH Leuven hadden aanvankelijk gevraagd om de competitiestart, voorzien op 8 augustus, uit te stellen omdat ze door alle gedoe de strijd in 1A niet met gelijke wapens zouden kunnen aanvatten. Uiteindelijk lieten ze die eis vallen en toonden ze zich – in het belang van het compromis – wel bereid volgende week de competitie al af te trappen. Ook rechtenhouder Eleven Sports had daar trouwens op aangedrongen.

Mini-play-offs

Omdat de Pro League zo weinig mogelijk wedstrijden wenst – een verstoring van de competitie door het coronavirus is niet uitgesloten – werd gekozen voor een systeem van mini-play-offs. De nummers 1 tot 4 na de reguliere competitie zullen in die zogenaamde ‘Champions Play-off’ spelen om de titel en het extra Champions League-ticket. De halvering van de punten blijft daarbij behouden.

Twee seizoen met 18

Het aantal van 18 ploegen zal twee seizoenen lang aangehouden worden. De tv-gelden moeten immers over meer ploegen verdeeld worden. Tegelijk vrezen kleinere clubs voor een scenario waarbij er plots drie dalers zijn, waardoor de kans groter is om in 1B terecht te komen. Ten slotte zijn er ook maar 25 mogelijke profclubs.

Promotiefinale toch nog van belang

Door deze ontwikkelingen boet de terugmatch van de promotiefinale zondag tussen OHL en Beerchot flink aan belang in. Toch wordt de wedstrijd nog gespeeld: de winnaar van de confrontatie wordt immers tot kampioen van 1B gekroond en die ploeg zal ook pas een ronde later instappen in de Beker van België.

1B met beloften Club Brugge

Door OHL, Beerschot en Waasland-Beveren in de hoogste klasse te laten spelen, restten er niet veel ploegen meer voor 1B. Maar ook daar werd een mouw aan gepast: met de toevoeging van Lierse Kempenzonen en de beloften van Club Brugge (kampioen in de beloftencompetitie) komt men daar nu aan 8 ploegen.

Lierse Kempenzonen eindigde vorig seizoen pas dertiende in de eerste amateurklasse, maar denkt toch klaar te zijn voor 1B. ‘We hebben altijd rekening gehouden met dit scenario’, aldus voorzitter Luc Van Thillo. ‘Eerst dachten we te kunnen profiteren omdat er een aantal profclubs in financiële mogelijkheden kwamen en naast hun licentie dreigden te grijpen. We hebben daarop zelf een proflicentie aangevraagd en gekregen. Dat betekent dat we er klaar voor zijn.’