Brits ministerie lanceert informatiecampagne voor Britten in België
Themabeeld. Foto: AFP

De Britse regering lanceert een informatiecampagne om Britten die in België wonen te helpen hun rechten te beschermen na het aflopen van de overgangsperiode van de brexit op 31 december.

De campagne herinnert de Britten er onder meer aan dat ze een nieuwe verblijfsstatus moeten aanvragen of hun verblijf moeten registreren. Via meerdere kanalen, waaronder Facebook, digitale media en advertenties in kranten, licht de Britse regering haar inwoners in.

Het gaat om een grootschalige informatiecampagne die ook in de andere lidstaten van de Europese Unie wordt gehouden. In het kader daarvan zullen Britten in België van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken informatie krijgen over hoe ze hun rechten en toegang tot diensten op het vlak van verblijf, gezondheidszorg, rijbewijzen en paspoorten kunnen behouden. Die informatie is samengebracht in een ‘Living in Belgium’-gids.

Vraag-en-antwoordsessies

De Britse ambassade in België informeerde Britse burgers naar eigen zeggen al op verschillende manieren, onder meer via bijeenkomsten in Belgische steden en vraag-en-antwoordsessies met ambassadeurs en consulaire experts. Die activiteiten zal de ambassade ook blijven organiseren, luidt het.

‘De bescherming van de rechten van Britse onderdanen is voor ons een absolute prioriteit. Daarom blijven we Britse onderdanen informatie en advies geven zodat ze met zekerheid hun rechten kunnen behouden’, zegt de Britse ambassadeur in België, Martin Shearman.

Voor kwetsbare Britse staatsburgers die moeite hebben om verblijfs- of registratieaanvragen in Europa te voltooien - het gaat dan bijvoorbeeld om mensen met mobiliteitsproblemen, andersvaliden of ouderen - wordt overigens in hulp voorzien. De Britse regering maakte in totaal 3 miljoen pond (3,3 miljoen euro) vrij om liefdadigheidsinstellingen en andere organisaties in te schakelen om hen praktische ondersteuning te bieden.