Gerechtelijke documenten vrijgegeven in zaak tegen Ghislaine Maxwell: ‘Ze heeft me opgeleid als seksslavin’
Epstein en Maxwell hadden in 2015 nog contact met elkaar, zo blijkt uit vrijgegeven e-mails. Foto: Patrick McMullan via Getty Image

Tientallen nieuwe gerechtelijke documenten over de betrokkenheid van Ghislaine Maxwell bij de zedenfeiten van Jeffrey Epstein zijn donderdag vrijgegeven voor de rechtbank, waaronder e-mailcorrespondentie tussen Epstein en Maxwell.

Het gaat om ruim tachtig documenten uit een zaak uit 2015, toen Virginia Roberts Giuffre, een van de slachtoffers, een klacht had ingediend tegen Ghislaine Maxwell, die haar zou hebben gedwongen om als minderjarige seks te hebben met oudere mannen, onder wie de Britse prins Andrew. Maxwell ontkende alle beschuldigingen, maar trok zich na de klacht wel terug uit het openbare leven.

In de nu vrijgegeven documenten, waaronder een verklaring die werd afgenomen in mei 2016, beweert Giuffre dat Maxwell ‘zo goed als elke dag seks had met minderjarige meisjes’, zo schrijft The Guardian, die de documenten kon inkijken. Zelf had Giuffre orale seks met Maxwell, in het bijzijn van Epstein. Uit de verklaring van Giuffre blijkt ook dat de invloed van Maxwell even groot was als Epstein. ‘Allebei hebben ze me opdrachten gegeven, Allebei hebben ze me betaald. Ze maakte er evenveel deel vanuit als hij.’

‘Ghislaine Maxwell is degene die me introduceerde in de sekshandel. Zij is degene die me op regelmatige basis heeft misbruikt. Zij is degene die me uitleende, vertelde wat ik moest doen, me opleidde tot seksslavin, me zowel fysiek als mentaal heeft misbruikt’, luidt het in de nu vrijgegeven verklaring van Giuffre, die benadrukt dat ze werd uitgeleend aan heel veel verschillende mensen. ‘Er zijn er die ik nog bij naam kan noemen, maar om eerlijk te zijn, er zijn er ook heel veel die enkel nog een waas zijn. Er gebeurde gewoon zoveel.’

‘Extreem vertrouwelijk’

De advocaten van de 58-jarige Maxwell hebben nog snel een noodprocedure ingeroepen om de vrijgave van twee bijkomstige documenten te blokkeren, waaronder een verklaring uit april 2016 waarin Maxwell werd ondervraagd over haar seksleven en een getuigenis van een anonieme persoon die Epstein beschuldigt.

Haar advocaten beweren dat de documenten ‘extreem persoonlijk en vertrouwelijk zijn’ en misbruikt kunnen worden door de media. Ze argumenteren dat het ‘moeilijk, mogelijk zelfs onmogelijk’ wordt om een onpartijdige jury samen te stellen voor haar proces, als deze documenten worden vrijgegeven. De documenten blijven voorlopig al zeker verzegeld tot maandag, afhankelijk van het oordeel van de rechtbank.

E-mail

De documenten die wel al publiekelijk werden gemaakt, bevatten onder meer de logs van de privévliegtuigen van Epstein en politieverslagen uit Palm Beach, Florida, waar Epstein een huis had, maar ook een e-mailcorrespondentie tussen Maxwell en Epstein. ‘Je hebt niets verkeerd gedaan en ik moedig je aan om je ook zo te gaan gedragen’, schreef Epstein op 25 januari 2015 naar Maxwell. ‘Ga naar buiten, kin omhoog, niet als een ontsnapte veroordeelde. Ga naar feestjes. Deal with it.’

Die respons van Epstein volgde op een vraag van Maxwell, die romantisch gelinkt werd aan Epstein, om haar te distantiëren van zijn liefdesleven. ‘Ik zou het appreciëren mocht Shelley zeggen dat zij je vriendin was - ik denk dat zij het was van eind 1999 tot 2002’, had Maxwell de dag voordien geschreven.

Nochtans beweren de advocaten van Maxwell dat zij al tien jaar geen contact meer heeft gehad met Epstein voor diens dood.

Maxwell, die op 2 juli werd gearresteerd, riskeert een celstraf van 35 jaar voor haar betrokkenheid bij seksueel misbruik van en handel in minderjarige meisjes tussen 1994 en 1997. Ze pleit onschuldig. Het proces is gepland voor juli volgend jaar. Epstein zelf werd een jaar geleden gearresteerd en verhing zichzelf een maand later in zijn cel.